Oljeprisene er torsdag morgen marginalt svakere, etter å ha steget med rundt to og en halv dollar pr fat onsdag.

Prisen på nordsjøolje er rundt to dollar høyere per fat enn den var da Oslo Børs stengte onsdag.

Store investeringsbanker som Barclays og Goldman Sachs sier at den planen Opec kom opp med på sitt møte i Algier onsdag, er beheftet med mye usikkerhet om gjennomføring og detaljer, men at den kan legge et gulv for oljeprisene, og gi et prisløft til 60 dollar pr fat i gjennomsnitt for 2017.

«Stilt overfor utsiktene til et nytt kraftig fall i oljeprisene, har Opec endelig presentert et tiltak som organisasjonen håper skal legge et gulv for oljeprisene frem til neste etterspørselssesong begynner», sier Barclays i et notat.

Les også: Oljeanalytiker: - Det er dette markedet har ventet på

Banken mener det avgjørende trekket på kort sikt ligger i Opecs beslutning om et oppfølgende møte i november for å fastsette detaljene i sin avtale.

Opec har oppnevnt en komite som skal fastsette detaljene i et produksjonsmål, og Opec signaliserer i en pressmelding onsdag kveld et produksjonsnivå på 32,5-33,0 millioner fat per dag.

Barclays anslår produksjonsnivået til omlag 33,0 millioner fat pr dag i august, i motsetning til Opecs eget anslag på 33,24 mfpd.

anken venter at produksjonen vil falle til 32,9 millioner fat pr dag i november, og fremholder at et kutt til nedre ende av den signaliserte korridoren, vil gi et kutt på 400.000-500.000 fat per dag.

Avtalen er ifølge investeringsbanken også et viktig tegn på at Saudi-Arabia og Iran fortsatt er i stand til å skille oljepolitikken fra det bredere politiske motsetningsforholdet landene imellom.

Hverken Barclays eller Goldman endrer på sine prisforventninger for 2017, basert på det de vet om onsdagens avtale.

«Planen om å redusere produksjonen til 32,5-33,0 millioner fat per dag vil trolig støtte opp under prisene, i alle fall på kort sikt», sier Goldman Sachs i et kundenotat.

Investeringsbanken opprettholder sine prisforventninger for 2016 og 2017, på henholdsvis 43 dollar ved utgangen av inneværende år og 60 dollar per fat i gjennomsnitt for 2017.

«Usikkerheten i markedet vil vedvare de kommende månedene, og produksjonskvotene vil kunne bli overskredet, selv om planen ratifiseres på et formeldt møte i november», sier Goldman.

Differansen mellom kontrakter i Brent og WTI er det seneste døgnet utvidet med 4 cent, slik at Brent-premien torsdag morgen er på 1,52 dollar per fat for kontrakter med samme forfallsmåned.

Amerikansk olje WTI for levering i november handles torsdag morgen for 47,14 dollar per fat, opp 9 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 2,38 dollar til 47,05 dollar per fat.

WTI-kontrakten lå på 45,22 dollar pr fat da Oslo Børs stengte onsdag.

Nordsjøolje brent for levering i november omsettes for 48,66 dollar per fat torsdag morgen, ned 3 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 2,72 dollar til 48,69 dollar per fat.

Brent-kontrakten lå på 46,53 dollar per fat da Oslo Børs stengte onsdag.

Prisen på Brent spot for umiddelbar levering er i morgentimene 35 cent lavere enn onsdag, da prisen sluttet opp 2,64 dollar til 48,86 dollar fatet.

Les også: Skepsis til Opec-kutt

USA-børsene skjøt fart etter oljekuttavtale

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:
Derfor kan man bli president i USA uten flertallet av velgerne
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert: