Oljeprisfallet har sendt et kaldt gufs inn i en oljesmurt norsk økonomi.

Fra toppnivåene rundt 115 dollar fatet ifjor omsettes i dag nordsjøolje til omlag 36 dollar fatet. Det er det laveste nivået siden før finanskrisen.

Tre av landets mest fremtredende oljeanalytikere tror imidlertid på en dobling innen 2017.

Lagertrekk

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets forventer en gjennomsnittlig oljepris på 60 dollar neste år, stigende til 70 dollar i 2017 og 2018.

- Jeg får minner fra julen 2008, da var også brent priset til 36 dollar fatet, sier han.

Han valgte da å likevel stå på sin prognose om en snittpris på 60 dollar fatet for 2009:

- Det var ikke så lett å selge inn den gangen, men snittprisen for 2009 ble rett over 62 dollar fatet, sier Kjus til Dagens Næringsliv.

Han tror balansen i oljemarkedet vil stramme seg til i 2017, og at oljeprisen vil stige frem til det.

- Det vil være svært positivt for oljeprisene når aktørene begynner å se mot 2017, da balansen ser betydelig strammere ut, sier Kjus.

Skiferoljefall

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities forventer overtilbud og fortsatt lave oljepriser i første kvartal neste år.

I andre halvår ser han imidlertid en oljepris på 65 dollar, stigende til 70 dollar fatet i 2017.

- Etter den sterkeste globale produksjonsveksten på flere tiår i 2014 og 2015, forventer vi det sterkeste fallet i produksjon utenfor Opec siden oppløsningen av Sovjetunionen i 1991. Spesielt sterkt fall forventes fra skiferproduksjonen i USA, sier Omdal.

Produksjonsfall kombinert med sterk etterspørselsvekst i Kina og India vil bidra til å sende oljemarkedet i balanse - selv med svak vekst globalt, tror Omdal.

Seigere opptur

Oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets valgte denne uken å kutte sin oljeprisforventning fra 55 til 49 dollar fatet for 2016, stigende til 65 dollar fatet i 2017.

Som Omdal venter Saltvedt et kraftig fall i amerikansk skiferoljeproduksjon neste år. Mange av av de amerikanske skiferprodusentene har sikringskontrakter for produksjonen og prisen for 2015 på priser opp til 90 dollar fatet, som utløper ved slutten av året.

Dermed vil effekten av lavere oljepriser slå hardere inn, samt at det blir vanskeligere å skaffe finansering for nye prosjekter, mener hun.

- Jeg tror vi kan få en liten rekyl i oljeprisen mot 2018 når investeringskuttene etter tiår med kraftig kostnadsvekst virkelig begynner å materialisere seg, sier hun, og legger til:

- Likevel ser jeg ikke for meg noen langvarig oppgang.

Tviler på nytt ras

Trond Omdal mener det er lite sannsynlig med en halvering av oljeprisen fra dagens nivåer.

- Det er fortsatt mer enn 30 prosent ledig lagerkapasitet i USA både for råolje og destillater, og i Asia er det betydelig ledig kapasitet med mer enn 200 millioner ny råoljelagerkapasitet som bygges neste år, mye i Kina, sier Omdal.

Dette støttes også av Kjus i DNB Markets, som påpeker at dette kun vil skje dersom det ikke lenger er plass til å bygge mer lager av olje.

- Da må eksisterende oljeproduksjon stenges ned, og det betyr i så fall at oljeprisen må falle under operasjonelle kostnader for et tilstrekkelig antall aktører, sier analytikeren.

Les også: Kun én av dem spår boligprisvekst til neste år
Dette venter økonomene i 2016
Dette overrasket økonomene aller mest i 2015 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Her er en premium-suv uten premium prislapp
Her er en premium-suv uten premium prislapp
Storsuv-en Kia Sportage gir deg faktisk mye bil for pengene.
01:56
Publisert: