Prisene på oljekontrakter faller mandag morgen videre fra sluttnoteringene i London og New York før helgen, som var de laveste på 11 år.

Kontrakter i nordsjøoljen Brent ligger rundt 67 cent lavere per fat enn de gjorde da Oslo Børs stengte fredag, mens amerikansk WTI-olje har falt med om lag 46 cent.

Prisen for et fat nordsjøolje er i skrivende stund 32,58 dollar, ned nesten tre prosent.

- Det ser ikke ut som om det er mye som drar oljeprisen opp for øyeblikket. Det er så få lyspunkter som kan dra den opp. Det er ikke lenge før det lyser et 20-tall på skjermen, tror senior oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Følg oljeprisutviklingen på DNs Børs- og markedssider

Kina-frykten fortsetter

Senior oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.
Senior oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Hun peker på at mange investorer nå selger seg ut av markedet, samtidig som at bekymringen for utviklingen i Kina tynger. Ifølge oljeanalytikeren er det nettopp Kina som har stått for veksten i oljeetterspørselen siden 2003.

- Det skaper nok en del negativ stemning i markedet, og kan ha bidratt til dette siste fallet, mener Saltvedt.

TDN skriver at produsentprisene i Kina mandag falt for 46. måned på rad. I tillegg holder inflasjonen seg på om lag det halve av det som er myndighetenes mål for 2015.

- Alle stemningsindikator går i retning av storstilt salg. Før vi får se en respons på tilbudssiden, er potensialet små for noen nevneverdig høyere priser, sier Michael McCarthy, sjefstrateg i CMC Markets i Sydney til Bloomberg News.

Bekymring for fallende kinesisk valutakurs vil fortsette å presse råvareprisene nedover på kort sikt, ifølge meglerhuset ANZ.

- Akkurat nå er det frykten for en kinesisk oppbremsing som plager markedet. Det meste av salget er basert på følelser og panikk, sier Barnabas Gan, råvareanalytiker i OCBC, sier til Wall Street Journal.

Få tegn til bedring

I slutten av januar ventes det at eksportsanksjonene mot Iran vil bli opphevet.

Til tross for at det vil ta noe tid å få igang produksjonen i landet, har iranerne allerede mye olje om bord på skip, tror Saltvedt.

- De står klare. Da USA fjernet eksportforbudet gikk det ikke mer enn en uke før det første skipet var ute og gikk, forklarer hun.

Dermed er det ikke usannsynlig at oljeprisen vil falle enda mer på kort sikt.Hun mener imidlertid det foreløpig er for tidlig å endre sine prognoser for oljeprisen.

- Det kan være ganske store svigninger iløpet av tre måneder, så jeg velger å vente og se an utviklingen, sier Saltvedt.

- Tegn til en svakere etterspørselsvekst i tillegg til at markedet flyter over av olje, er ikke den lystigste starten på året, legger oljeanalytikeren til.

 

Les også: David Bowie er død

Bostyrer skrotet hele hytteinventaret

Kinas gjeld bekymrer

Se DNtv:

Hard kamp om de siste eplehagene på Oslo vest:

Hard kamp om de siste eplehagene på Oslo vest
I høst ble aldershjemmet Risvollen på Ris i Oslo solgt for 118 millioner kroner. Eiendomsutviklerne gjør alt de kan for å kapre de få eiendommene som ikke fortsatt ikke er bygget ut.
02:16
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.