Prisene på oljekontrakter er noe høyere fredag morgen. Spesielt kontrakten i nordsjøoljen Brent har fått et løft i morgentimene.

Differansen mellom kontrakter i Brent og WTI er det seneste døgnet utvidet med rundt 1,80 dollar, slik at Brent-premien fredag morgen er på 8,31 dollar per fat for kontrakter med lik utløpstid.

Den amerikanske WTI-kontrakten går i retning av sin fjerde uke med prisfall, og dette er den mest langvarige negative utviklingen siden november.

Tilbuds-spekulasjoner

Bakgrunnen er spekulasjoner om at tilbudet på olje stiger i en situasjon hvor den globale etterspørselen svekkes, skriver Bloomberg News.

- Det er ikke noe spørsmål om tilbudssituasjonen. Forbruket er ikke der, og det er ingen grunn til at oljeprisen skal forbli på høye nivåer, sier Jonathan Barratt, investeringssjef i Ayers Alliance Securities i Sydney, til nyhetstjenesten.

Prisene i både Brent og WTI falt kraftig torsdag.

- Enkelte oljelaster i Atlanterhavet har fått kuttet prisene for å tiltrekke seg kjøpere, opplyser Andy Lebow, energidirektør i Jefferies Bache, til The Wall Street Journal.

Satser på fall

Investorer som hadde satset på høyere priser i juni, da opprøret i Irak så ut til å true landets oljeproduksjon, har redusert sine plasseringer i mange uker.

Nå begynner folk å satse på at prisene vil falle videre, ifølge Gene McGillian, megler og analytiker i Tradition Energy.

- En begynner å merke nye «shorts» komme inn, ut fra ideen om at svakere økonomiske forhold i Europa, og muligens også lavere vekst enn ventet i Kina, vil komme til å presse oljeetterspørselen, sier McGillian til WSJ

WTI 1. posisjon, som er septemberkontrakten, er på 95,66 dollar per fat fredag morgen, opp 8 cent fra forrige handledag, da kontrakten falt 2,01 dollar til 95,58 dollar pr fat. Da Oslo Børs stengte torsdag, lå prisen på rundt 96,79 dollar fatet.

Brent 1. posisjon, som fra og med i dag er oktoberkontrakten, ligger på 102,59 dollar pr fat fredag morgen, opp 52 cent fra forrige handledag, da kontrakten falt 2,99 dollar til 102,07 dollar per fat. Ved stengetid for Oslo Børs torsdag, lå prisen på rundt 102,80 dollar per fat.

Septemberkontrakten stengte torsdag på 102,01 dollar, etter en svekkelse på 2,27 dollar fra dagen før.

Brent spot for umiddelbar levering sluttet torsdag kveld på 102,07 dollar per fat, mot 104,61 dollar dagen før.

Les også:
Hun skal endre norsk arbeidsliv
Småsparere tar høy risiko i Kina
Selger luksushoteller for å stille kausjon (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.