Prisene på oljekontrakter stiger torsdag morgen, og prisen på nordsjøoljen Brent har det seneste døgnet steget rundt 90 cent mer enn den amerikanske referanseoljen WTI.

Oppgangen i oljeprisene kommer idet asiatiske aksjemarkeder styrkes torsdag, og etter at amerikanske oljelagre onsdag viste uventet reduksjon i forrige uke, skriver Bloomberg News.

USAs energiinformasjonskontor (EIA) rapporterte onsdag en overraskende reduksjon på 5,45 millioner fat i amerikanske oljelagre i løpet av uken frem til 21. august, mens analytikere ifølge The Wall Street Journal og Bloomberg hadde ventet lagervekst på henholdsvis 0,8 millioner og 1,45 millioner fat.

Lavere produksjon

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets skriver i et notat at markedet innledningsvis ikke reagerte nevneverdig på EIA-tallet, og at dette trolig har sammenheng med at bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute tirsdag kveld rapporterte et fall i lagrene på 7 millioner fat for samme periode.

Kjus klassifiserer EIA-tallene som positive, også fordi de indikerer at amerikansk oljeproduksjon i øyeblikket trolig rapporteres høyere enn den egentlig er.

I negativ retning trekker det faktum at EIA rapporterte en samlet økning i amerikanske lagre av petroleumsprodukter på 2,9 millioner fat, og at oljeforbruket var rundt 2 millioner fat pr dag svakere enn i forrige uke.

Ifølge EIA var produksjonen på gjennomsnittlig 9,34 millioner fat per dag, som er det laveste siden uken frem til 15. mai.

- Det var å vente at vi fikk se lagernedbygging på denne tiden av året. Det vedvarende globale tilbudsoverskuddet er fortsatt nøkkelen til press på oljeprisen. Så snart perioder med høy volatilitet setter inn, har de en tendens til å fortsette, sier Michael McCarthy, sjef strateg i CMC Markets i Sydney, til Bloomberg News.

Prisen stiger

Prisdifferansen mellom Brent og WTI er det seneste døgnet utvidet med 85 cent, slik at Brent-premien torsdag morgen er på 4,69 dollar per fat.

WTI 1. posisjon, som er oktober-kontrakten, noteres til 39,38 dollar per fat torsdag morgen, opp 78 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten falt 69 cent til 38,61 dollar fatet.

Da Oslo Børs stengte onsdag, lå WTI-prisen på om lag 39,51 dollar pr fat.

Brent 1. posisjon, som er oktober-kontrakten, handles for 44,07 dollar pr fat torsdag morgen, opp 93 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten falt 8 cent til 43,14 dollar fatet.

Prisen lå på om lag 42,92 dollar per fat ved stengetid for Oslo Børs onsdag.

Brent spot for umiddelbar levering noteres torsdag morgen til 44.09 dollar per fat, opp 46 cent fra foregående handelsdag, da prisen ble styrket med 18 cent til 43,63 dollar pr fat.

 

Les også: Riggansatte sagt opp på epost – truer med søksmål

Emilie Stordalen (23): - Det var et ekstremt sjokk å høre

NASA: Trolig uunngåelig at havet stiger 1 meter
 

Se også:

Nytt fra Snøhetta:

Nytt fra Snohetta
Redigert film fra Snøhettas nye prosjekt
01:43
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.