- Jeg er ganske «bullish» nå, jeg, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets om prisbildet for oljen de neste 3-4 månedene.

Siden 24. august har prisen for et fat av nordsjøoljen Brent steget fra 42 til over 50 dollar fatet. Det er en utvikling som mer eller mindre har holdt seg, og som vil fortsette, ifølge Kjus.

Utviklingen i oljeprisen for nordsjøolje fra slutten av august og frem til 21. oktober. FOTO: Skjermdump/INFRONT
Utviklingen i oljeprisen for nordsjøolje fra slutten av august og frem til 21. oktober. FOTO: Skjermdump/INFRONT

I skrivende stund koster et oljefat 48,12 dollar.

- Jeg tror vi får et nytt «step change», slik vi fikk i slutten av august med 6-7 dollar oppgang - og som vi fortsatt ikke har mistet, sier han til DN.

To grunner

Oljeanalytikeren peker på to årsaker til den økte optimismen:

  • Råoljelagrene i USA kommer til å trekke ned mer enn normalt mot nyttår
  • Råoljeproduksjonen i USA vil falle hver eneste måned fremover

Kjus peker på at man nå akkurat har nått toppunktet av vedlikehold på de amerikanske raffineriene. Når raffineriene igjen starter opp og tar inn mer råolje, vil lagrene minke.

- Når vi går inn i november regner jeg dermed med at oljelagrene begynner å trekke, sier Kjus.

- Ironisk

- Vi tror råoljelagertrekket kanskje blir større enn vanlig, sier Kjus og viser til at oljeproduksjonen er i ferd med å falle mens etterspørselen stiger.

Kjus har imidlertid merket seg en utvikling i oljemarkedet han ikke riktig kan forklare:

I juli lå prisen på et fat Brent-olje med levering i desember 2016 i gjennomsnitt på 66 dollar. Nå ligger den på 55 dollar.

Oljeprisen har altså falt med 11 dollar etter at det internasjonale energibyrået IEA i juli hevet sine prognoser for neste års etterspørsel med 500.000 fat dagen, og nedrevidert produksjon utenfor Opec med 200.000 fat dagen.

- Siden juli har det vært en forbedring på 700.000 fat dagen i tilbud- og etterspørselsbalansen for 2016. Men prisene for neste år har falt. Det er litt ironisk - eller motintuitivt kanskje, sier Kjus.

Kan snu raskt

Oljeanalytikeren mener utviklingen i oljeprisen dermed står uten «fullverdig» logikk, og kan snu raskt.

- Det er mye sentiment her. Og det kan snu, sier Kjus og påpeker at synet på fundamentale forhold imidlertid har forbedret seg mye.

- Hvor raskt kan det snu?

- Du vet aldri, plutselig skifter fokuset og du vet ikke alltid hvorfor. Kanskje begynner det som en snakkis i et miljø og sprer seg utover, sier Kjus.

Som eneste nordiske bank gjør DNB prissikring for amerikanske oljeprodusenter. Kjus kjenner stor prissikringsinteresse fra kunder som er klare til å trykke på salgsknappen dersom oljeprisen bikker 60-tallet.

- Vi vet at kundene våre ikke har vært villige til å sikre seg på prisene vi har hatt. Det er for lave priser, og de vil ikke låse dem inn, sier han.

Derfor har han liten tro på oljepriser over 60-tallet med det første.

- Jeg tror oppsiden på over 60 dollar per fat er begrenset en ganske god stund. Idet vi når nivåer rundt 60 dollar, kommer de bare til å bli slått rett ned igjen, sier Kjus.

Senior oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets.
Senior oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Undret prisbilde

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets har ikke like stor tro på at oljeprisen vil fortsette å stige nevneverdig de neste månedene.

- Vi har fortsatt en snittpris på 47 dollar fatet i årets siste kvartal, sier hun til DN.

Saltvedt peker blant annet på at verdensøkonomien har blitt nedjustert siden sommeren, noe som gir en negativ effekt på oljeprisen.

- India det eneste som går godt, ellers er det resesjon i Brasil og Russland. Vekstbildet ser dermed annerledes ut, slik at EIA ser for seg en svakere vekstoppgang, sier hun.

 

Les også: - Oljebremsen er en realitet

Budbiltopp kjørte millionbiler og donerte penger

Reuters: Volkswagen stopper salget av enkelte bilmodeller

 

Se også:

Skal vokse i trange tider:

Skal vokse i trange tider
Skal vokse i trange tider
00:38
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.