- Med dagens oljepris er det veldig utfordrende å bestemme seg for å sette i gang nye prosjekter, sier senioranalytiker Espen Erlingsen i Rystad Energy til Bergens Tidende.

Konsulentselskapet gjennomfører jevnlig beregninger av hvilken oljepris som trengs for at nye olje- og gassfelt vil være lønnsomme å bygge ut. Nå ser bildet sjeldent mørkt ut.

For selv om de massive jobb- og kostnadskuttene i oljebransjen har ført til at prosjektene er lønnsomme ved en lavere oljepris enn tidligere, har oljeprisen falt i et enda større tempo.

Kun to lønnsomme med dagens oljepris

Av 16 felt som er planlagt, men ikke vedtatt, vil kun to være lønnsomme med dagens oljepris på 44 dollar fatet.

Gigantfeltet Johan Sverdrup med et totalt volum på 2460 millioner fat oljeekvivalenter er heldigvis for norsk oljenæring på den riktige siden av streken. Men med en oljepris på 44 dollar er Johan Sverdrup lønnsomt bare med en margin på tre dollar.

- Jeg tror de fleste feltene vil bli utbygd, men det vil ta tid. Oljeselskapene vil forsøke å kutte kostnadene og ta ned størrelsen på prosjektene for å gjøre dem billigere, sier Erlingsen.

Det dyreste feltet i Rystad Energys oversikt er King Lear, som ligger rundt 20 kilometer nord for Ekofisk-feltet. For at King Lear skal være lønnsom å bygge ut, kreves en oljepris på 95 dollar fatet - mer enn det dobbelte av dagens pris.

SE OGSÅ: Forsker levde med de norske soldatene i halvannet år. Funnene hennes vekker oppsikt internasjonalt.

Marinejegernes indre liv
Sosialantropolog Tone Danielsen har forsket på det indre liv i Marinejegerkommandoen, og levde med soldatene i halvannet år.
02:44
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.