Statsminister Erna Solberg (H) la ikke skjul på at tiden fremover blir tøff for mange, da hun avholdt pressekonferanse fredag formiddag etter møtet med finansminister Siv Jensen (Frp) og sentralbanksjef Øystein Olsen.

- Det er ingen tvil om at det siden årstusenskiftet har vært petroleumsvirksomheten som har vært motor for den økonomiske veksten vår. Vi har fått store inntekter fra salg av olje og gass, og næringen har gitt grobunn for mange arbeidsplasser. Samtidig har vi hele tiden visst at aktiviteten på norsk sokkel ville gå ned, uttalte Solberg.

Hun understreket at denne endringen er en «ny normal».

- Det er en ny normal at denne aktiviteten vil ligge litt lavere. Det vil stille norske bedrifter og arbeidstakere overfor krevende omstillinger, sa Solberg og utdypet:

- Omstillinger er krevende for dem som er direkte berørt. Det gjelder ikke minst for dem som må gå fra én jobb til en annen og for deres familier i den prosessen.

Avviser enkelttiltak

Statsminsteren mener norsk økonomi er godt skodd, men er likevel beredt på å gjennomføre stimulerende tiltak.

- Vi har en dyktige bedrifter, en kunnskapsrik arbeidsstyrke og et solid fundament selv om vi går inn i en omstillingsperiode.

Dermed vurderer hun ingen enkelttiltak nå.

- Kortsiktige tiltak må henge sammen med den langsiktige endringen vi skal gjennom. Hvis veksten i verden og Europa tar seg opp, vil næringene i Norge få ytterligere stimulanser, sa hun avventende.

Ikke tilbake

Siv Jensen (Frp) snakket også om den nye tidsepoken.

- Vi skal ikke tilbake til situasjonen vi hadde i fjor, vi skal til en ny normal. Det varslet regjeringen i budsjettet for inneværende år gjennom fall i oljeinvesteringer. Oljeindustrien har selv pekt på at det er behov for å få kostnadene ned. Vi skal inn i en annen tid hvor omstilling står i høysetet, sa Jensen.

Finansministeren etterlyser nå endring og vilje til å gjennomføre nye reformer.

- Ny normal, ny vekst og nye muligheter i nye næringer - slik at nye bedrifter kan fødes og skape nye arbeidsplasser, ramset hun opp.

Oljeæraen ikke over

Sentralbanksjef Olsen er enig i at det foreligger et omstillingsbehov i oljenæringen, men mener fremdeles nivået vil være høyt.

- Oljeæraen er ikke over. Vi vet hva oljeprisen er, men vi har lagt til grunn at denne vil ta seg noe opp igjen.

Han mener det er en rekke tilpasningsmekanismer som bidrar til å holde den norske økonomien robust og bidra til oppgang igjen. Olsen beskriver pengepolitikken som «et førstelinjeforsvar» når konjunkturene bikker ned.

- Vi satte ned renten i desember og pengepolitikken er av vesentlig betydning for valutakursen. Valutakursen har svekket seg parallelt med at oljeprisen faller, og vil stimulere til aktivitet i andre deler av norsk næringsliv, forklarte han.

Kan ikke peke

Under torsdagens fremleggelse av reviderte fremtidsprognoser, snakket også sjeføkonom Øystein Dørum i DNB om omstillingsbehovet i norsk næringsliv. Han mener blant annet at «billig, kvalifisert» arbeidskraft er viktig for å klare dette.

- Det er helt grunnleggende i dagens situasjon at bedriftene har omstillingsevne og innovasjonsevne, det er det ingen tvil om. 

Dørum understrekte også viktigheten av å la nye bedrifter vokse frem.

- Staten kan ikke peke på bedrifter og si at «du har fremtidens teknologi, du skal vokse».

 

LES OGSÅ: - Dette er ingen krise

Næringsministeren har mottatt varslerbrev om Telenors rolle i Usbekistan

Lyst på Google Glass? Da har du fire dager på deg  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.