The Wall Street Journal skriver at september-kontraktene i den amerikanske referanseoljen WTI nærmer seg 6-års bunnoteringer som ble nådd i mars, men at kontrakter for levering lengre frem i tid er enda hardere rammet.

Under mars-nivå

Prisene på oljekontrakter med forfall i 2016 og 2017 er allerede under de nivåene de var på i mars. Det indikerer at investorer, tradere og oljeselskaper ser for seg at det globale tilbudsoverskuddet på olje vil vedvare ut over 2015.

En rekke amerikanske skiferoljeprodusenter sier at de kan øke produksjonen med lønnsomhet hvis prisene stiger over 65 dollar per fat.

Til sammenligning stengte desember 2016-kontrakten fredag på 51,88 dollar per fat, mens de dyreste oljekontraktene - med forfall i 2022 og 2023 - stengte på 63,26 dollar per fat.

Prisene på oljekontrakter faller mandag morgen for fjerde dag på rad, og markedsaktører ble ifølge avisen overrasket over den svake avslutningen fredag.

Ikke forutsett

Oljehandleren Andrew Hall, som er kjent for langsiktige, positive plasseringer i oljemarkedet, skrev i et kundenotat i forrige uke at han ikke hadde forutsett «pessimismen» i oljemarkedet.

«Antagelsen nå, er at prisene i overskuelig fremtid vil ha et tak i form av kostnadene for å produsere skiferolje i USA», heter det i kundenotatet.

Nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen West Texas Intermediate ligger henholdsvis 31 og 46 cent lavere i pris per fat enn de gjorde da Oslo Børs stengte fredag.

Følg oljeprisen på DNs børs- og markedssider

Prisdifferansen mellom Brent og WTI er fra fredag morgen til mandag morgen redusert med 23 cent, slik at Brent-premien mandag morgen er på 4,70 dollar per fat.

WTI 1. posisjon, som er september-kontrakten, noteres til 43,60 dollar per fat mandag morgen, ned 27 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten falt 79 cent til 43,87 dollar fatet.

Da Oslo Børs stengte fredag, lå WTI-prisen på om lag 44,06 dollar per fat.

Brent 1. posisjon, som er september-kontrakten, handles for 48,30 dollar per fat mandag morgen, ned 31 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten falt 91 cent til 48,61 dollar fatet.

Prisen lå på om lag 48,61 dollar pr fat ved stengetid for Oslo Børs fredag.

Brent spot for umiddelbar levering noteres mandag morgen til 48,26 dollar per fat, ned 9 cent fra foregående handelsdag, da prisen ble svekket med 1,22 dollar til 48,35 dollar per fat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

SE DNtv: Kinesiske turister hamstrer luksus i Norge

Kinesere luksusshopper i Norge
Klokker av merket Rolex og Patek Philippe til over hundretusen kroner: Kinesiske turister på luksusshopping i Oslo vet hva de vil ha. Gruppen utgjør omlag 80 prosent av de utenlandske kundene, og butikken har derfor egne ansatte som snakker språket.
01:07
Publisert: