Fredag ettermiddag faller prisen på nordsjøoljen Brent 1. posisjon under 42 dollar per fat, til 41.94 dollar fatet.

Det er det laveste nivået på mer enn tre måneder.

Oljeprisen har falt gjennom måneden, og siden starten av juli er prisen ned mer enn 15 prosent. Det ligger an til at oljeprisen får sitt største månedlige fall på ett år.

- Alt for mye olje

Flere analytikere har den siste tiden begrunnet prisfallet med høye lagertall i USA. Både lagrene av råolje og raffinert olje er på høye nivåer.

- Det er alt for mye olje i markedet, det er en ufattelig mengde. Oljen befinner seg i en priskorridor på 40 til 50 dollar per fat, og priser under 40 dollar vil innebære et problem, sier investeringssjef Jonathan Barratt i Ayers Alliance Securities i Sydney, til Bloomberg News.

Fulle bensinlagre

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets sa til DN tidligere denne uken at prisfallet først og fremst skyldes fulle amerikanske bensinlagre, i en tid hvor bensinlagrene som regel tømmes.

- Etterspørselen har vært opp, men det har vært enda mer økning i produksjonen. Da har man bygget opp sesongmessig veldig høye bensinlagre, sa han.

Dermed begynner raffineriene å slite med marginene sine, påpekte Kjus.

- Markedet frykter at raffineriene snart må begynne å eskalere ned produksjonen sin, fordi marginene blir for svake, sier han.

Når raffineriene senker produksjonen sin, fører det til at etterspørselen etter råolje faller. Det svekker oljeprisene.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

– Oppgjørets time er kommet

Statoil kjøper seg inn i gigantfunn i Brasil

Petter Stordalen og Varner-brødrene: Bygger ny hotellgigant dnPlus (+)

Anbefalt av DNtv:

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:
 

 

Slik spiller du Pokémon GO
Matias Hagen (22) viser deg hvordan du kan fange din første skapning i spillet Pokémon GO.
02:16
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.