- Det er dystre tider om dagen, sier oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets til DN.

Mandag morgen falt prisen på nordsjøoljen Brent til laveste nivå siden 2004. Etter å ha steget noe igjen, er prisen i skrivende stund på 36,37 dollar fatet.

Før prisene begynte å falle ifjor sommer, lå de på godt over 100 dollar fatet.

Følg oljeprisen på DNs børs- og markedssider

Seks faktorer

Saltvedt ser særlig seks faktorer bak den siste nedgangen:

1. Opec-møtet i starten av desember, hvor oljekartellet ikke kuttet i produksjonen.

2. Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve begynte i forrige uke å sette opp rentene for første gang på syv år. Dette er ventet å bremse veksten i USA noe. I tillegg vil dollaren styrke seg, og det blir dyrere å importere olje.

3. Klimatoppmøtet i Paris.

4. USA nærmer seg fjerning av eksportforbud.

5. Avtale i Libya kan føre til økt produksjon.

6. I tillegg fører en mild vinter til svakere etterspørsel etter olje.

- Dette er endringer som har kommet i løpet av desember. Dette er ganske store faktorer, som får konsekvenser både på kort og lang sikt, sier Saltvedt.

Oljeanalytikeren har frem til nå anslått at oljeprisen vil være 55 dollar fatet i gjennomsnitt til neste år.

- Jeg vurderer nå å ta dette ned, sier hun.

Kronen svekkes

Ferske arbeidsledighetstall fra arbeids- og velferdsetaten (NAV) fredag bekrefter at oljesmellen brer om seg, påpeker analytiker Camilla Viland i DNB Markets.

Utviklingen gjør at Norges Bank er svært opptatt av å holde kronen svak, understreker hun i en morgenrapport fra meglerhuset.

Viland viser til siste utgave av «Pengepolitisk rapport», som ble publisert sammen med rentebeslutningen torsdag i forrige uke.

- Hovedårsaken til at sentralbanken ser for seg at kronen skal holde seg svakere fremover er utsikter til noe lavere oljepris. Og siden fredag har oljeprisen falt ytterligere, skriver analytikeren.

- Årsaken til nedgangen er bekymring for oljeoverskuddet i markedet. Global produksjon er fortsatt nær rekordhøy og det er ventet at det vil komme mer olje fra Iran inn på markedet. I tillegg steg antallet rigger i produksjon i USA i forrige uke. Dette tolkes som et signal på at produsenter av amerikansk skiferolje vil opprettholde produksjonen, til tross for de lave oljeprisene. På toppen av et svært høyt tilbud av olje, har det vært en mild vinter så langt, noe som har dempet etterspørselen etter olje, skriver Viland.

Følg kronekursen på DNs børs- og markedssider

Les også:

Avviser Røkke-klage på Johan Sverdrup

Asia i dag: Investorer straffer Telenor-selskap

Se DNtv: Slik lager du hjemmegym

Slik lager du hjemmegym
02:09
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.