Prisene på oljekontrakter er torsdag morgen litt høyere, etter å ha falt kraftig onsdag.

Til tross for torsdagens oppgang, ligger både nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen West Texas Intermediate rundt to dollar lavere per fat enn de gjorde da Oslo Børs stengte onsdag.

The Wall Street Journal skriver at tall fra bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute (API) tirsdag kveld bidro til at oljebørsene var i solid oppgang omtrent frem til det tidspunktet Oslo Børs stengte onsdag ettermiddag.

Analytikere og meglere sier til avisen at svekkelsen som inntraff trolig har sammenheng med det store tilbudsoverskuddet som hersker i hele det globale oljemarkedet, og et handelsmoment som har vært imot olje i måneder.

Prisfallet fortonet seg som uforklarlig, ettersom det startet kun en halv times tid etter at USAs energiinformasjonskontor (EIA) hadde opplyst at amerikanske oljelagre falt med 1,9 millioner fat i løpet av uken frem til 18. september.

Analytikere hadde ifølge WSJ ventet en lagerreduksjon på 100.000 fat. Nedgangen var likevel mindre enn den reduksjonen på 3,7 millioner fat som var blitt rapportert i APIs uoffisielle statistikk, og som hadde bidratt til prisoppgangen siden tirsdag kveld.

- API slapp katta ut av sekken tirsdag kveld. På en måte ble EIA-tallene en stemningsbryter, sier John Saucer, analysedirektør i Mobius Risk Group i Houston, til avisen.

Lå høyt

Han legger til at oljeprisene nådde sitt høyeste interdagnivå på nesten en uke rett før de begynte å falle, og at dette gjorde prisene sårbare for en vending nedover.

Peter Donovan, megler i Liquidity Energy i New York, sier at han har merket seg tidligere at lagertrekk har ført til kortvarige hopp i prisene, som taper seg raskt igjen.

- Det er større ting der ute enn én ukes trekk i innenlandske lagre. Det er utsikter til at nye fat olje skal komme inn i et allerede overforsynt marked, sier Donovan til WSJ.

Selv om de fleste analytikere venter at prisene vil komme opp fra dagens nivåer, er det mindre overbevisning om styrken i oppgangen.

Kutter stadig prisanslagene

En undersøkelse The Wall Street Journal har foretatt blant 13 investeringsbanker ga et gjennomsnittlig kutt i anslaget for Brent-prisen på 9 dollar til 58,70 dollar per fat, sammenlignet med anslaget for en måned siden. Kun tre av bankene ser for seg en Brent-pris på over 70 dollar fatet i 2016.

Prisdifferansen mellom Brent og WTI har det seneste døgnet steget med 65 cent, slik at Brent-premien torsdag morgen er på 3,22 dollar per fat.

WTI 1. posisjon, som er november-kontrakten, noteres til 44,80 dollar per fat torsdag morgen, opp 32 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten falt 1,88 dollar til 44,48 dollar fatet.

Da Oslo Børs stengte onsdag, lå WTI-prisen på om lag 46,92 dollar per fat.

Brent 1. posisjon, som er november-kontrakten, handles for 48,02 dollar per fat torsdag morgen, opp 27 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten falt 1,33 dollar til 47,75 dollar fatet.

Prisen lå på om lag 50,00 dollar per fat ved stengetid for Oslo Børs onsdag.

Brent spot for umiddelbar levering noteres torsdag morgen til 48,06 dollar per fat, opp 33 cent fra foregående handelsdag, da prisen ble svekket med 1,37 dollar til 47,73 dollar per fat.

Les også: Asia i dag: Zuckerberg sjarmerte Xi – på kinesisk

Skandiabanken henter penger  

Flere på Stortinget oppgir ikke aksjeformuer

Se på DNtv: -Vi er optimitiske

- Vi er optimistiske
DNBs Asia-sjef Vidar Andersen er i Beijing og snakker om børsfallet med norske kunder.
01:43
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.