Prisene på oljekontrakter faller fredag morgen på nytt, etter å ha vist oppgang dagen før.

Nordsjøoljen Brent holder seg over 30 dollar per fat, men er nå om lag én dollar lavere enn den amerikanske referanseoljen WTI, regnet ut fra kontrakter med samme utløpstid.

Det normale de seneste årene har vært at Brent-kontrakten omsettes med en til dels meget høy premie mot WTI, og amerikansk olje har ikke hatt en større premie enn dagens, siden juli 2010.

Høy omsetning

Omsetningen på oljebørsen Nymex var dobbelt så høy som dagsgjennomsnittet for de seneste hundre dager.

Oljeprisene ligger an til å falle for tredje uke på rad, i en situasjon hvor rabatten på Brent mot WTI stiger, som følge av tegn til at tidspunktet nærmer seg hvor Iran tillates å øke sin oljeeksport, skriver Bloomberg News.

- Stemningen for lavere oljepriser har dominert den senere tids salgsbølge, og denne er igjen i fokus ettersom sanksjoner mot Iran ventes å bli opphevet i neste uke, sier Ric Spooner, sjefanalytiker i CMC Markets i Sydney, til nyhetstjenesten.

Iran

Han fremholder at nøkkelspørsmålet i oljemarkedet nå blir hvor raskt Iran kan få olje inn i markedet.

- Mange er skeptiske til om landet vil være i stand til å få til dette, på langt nær så raskt som det har varslet, sier Spooner.

Etter at BP og Petrobras onsdag gikk ut med varsler om betydelige kostnadskutt, meldte BHP Billiton natt til fredag at selskapet venter å ta en nedskrivning på 4,9 milliarder dollar på sine eiendeler i skiferoljeproduksjon i USA.

Ifølge medianestimatet fra tolv analytikere og økonomer vil Irans oljeproduksjon øke med 100.000 fat per dag én måned etter at sanksjonene fra omverdenen oppheves, og med 400.000 fat per dag i løpet av seks måneder.

Snudd

Differansen mellom Brent- og WTI-kontrakter har det seneste døgnet økt med ytterligere 42 cent per fat, slik at WTI-premien er på 1,00 dollar per fat. Ved utgangen av 2015 var det en Brent-premie på 28 cent per fat.

WTI 1. posisjon, som er februar-kontrakten, noteres til 30,55 dollar per fat fredag morgen, ned 65 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 73 cent til 31,20 dollar per fat.

Da Oslo Børs stengte torsdag, lå WTI-prisen på om lag 31,30 dollar per fat.

Brent 1. posisjon, som fra og med i dag er mars-kontrakten, handles for 30,53 dollar per fat torsdag morgen, ned 35 cent fra foregående handelsdag. Februar-kontrakten steg torsdag 72 cent epr fat, og fikk en sluttnotering på 31,03 dollar.

Prisen lå på om lag 30,74 dollar per fat ved stengetid for Oslo Børs torsdag.

Brent spot for umiddelbar levering noteres til 30,51 dollar per fat, ned 53 cent fra torsdag, da prisen steg 68 cent til 30,84 dollar per fat.

Les også: 

Oljeprisene faller - igjen

Trump og Cruz barket sammen i TV-debatt  

Netflix skal låse seerne til sine egne regioner

 

Se også på DNtv:

Vant 14 milliarder kroner i Powerball-lotteriet
Kupongen ble solgt her i en 7-Eleven butikk i Chino Hills utenfor Los Angeles.
01:08
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.