Prisene på oljekontrakter faller onsdag morgen videre, etter tirsdag å ha nådd et nytt bunnivå for de seneste fire årene.

Nordsjøoljen Brent ligger om lag en halv dollar lavere i pris enn den gjorde da Oslo Børs stengte tirsdag, mens den amerikanske referanseoljen WTI er om lag uendret i samme tidsrom.

Bakgrunnen for svekkelsen i oljeprisene er at Opec-medlemmer viser klar motvilje mot å redusere produksjonen i noe som helst forsøk på å forsvare prisene mot ytterligere fall, skriver Bloomberg News.

Tilbudsoverskuddet på verdensmarkedet «kommer ikke fra oss», sa energiminister Suhail Mazrouei på vegne av De forente arabiske emirater (UAE) og Organisasjonen av oljeeksporterende land (Opec).

Oljelagrene i USA ventes, ifølge estimater Bloomberg har innhentet, å ha steget med 1,1 millioner fat den seneste uken, når statistikken fra det amerikanske energidepartementet offentliggjøres torsdag.

I stedet for å følge oppfordringer om å redusere sin produksjon, reduserer Opec-land sine eksportpriser på olje til USA, hvor de konkurrerer med den raskest voksende produksjonen på mer enn 30 år.

Opec-landene møtes til energiministermøte i Wien 27. november.

- For tiden dreier alt seg om Opec. De store prisbevegelsene innebærer at dette vil bli et møte hvor svært mye står på spill. Oppfatningen i markedet er at Opec ikke vil foreta seg noe, eller i alle fall ikke nok til at det får noen betydning, sier Ric Spooner, sjefstrateg i CMC Markets i Sydney, til nyhetstjenesten.

Saudi-Arabia og Kuwait har signalisert at de neppe vil redusere produksjonen, mens Libya, Venezuela og Ecuador har etterlyst tiltak for å hindre ytterligere prisfall. Angolas viseoljeminister Anibal Octavio da Silva sa i Acapulco tirsdag at Opec ikke har bestemt seg i spørsmålet om produsjonskutt.

Differansen mellom nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er det seneste døgnet redusert med rundt 1,27 dollar. Brent-premien er dermed onsdag morgen på sitt laveste nivå på tre uker, med 3,73 dollar pr fat.

Et fat amerikansk olje for levering i desember er på 77,44 dollar onsdag morgen, ned 50 cent fra forrige handledag, da kontrakten steg 54 cent til 77,94 dollar per fat. Da Oslo Børs stengte tirsdag, lå kontrakten på rundt 77,38 dollar fatet.

Et fat nordsjøolje brent for levering i desember ligger på 81,17 dollar onsdag morgen, ned 50 cent fra forrige handledag, da kontrakten sluttet ned 67 cent til 81,67 dollar pr fat. Ved stengetid for Oslo Børs tirsdag, lå prisen på rundt 81,70 dollar per fat.

Brent spot for umiddelbar levering noteres onsdag morgen til 81,13 dollar per fat, ned 12 cent fra tirsdag, da prisen falt 62 cent til 81,25 dollar.

Les også:
Dagens aviser på 1-2-3
Finanskjemper punger ut for valutajuks (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.