Prisene på oljekontrakter har tirsdag morgen stabilisert seg etter mandagens betydelige nedgang, og ligger på omtrent samme nivå som de gjorde da Oslo Børs stengte mandag.

Mandagens prisfall ble opprettholdt etter at Saudi-Arabia nedjusterte inntektsforventningene og kuttet investeringer og subsidier i statsbudsjettet som ble lagt frem mandag, i en situasjon hvor landet sliter med konsekvensene av fallende oljepriser, skriver Bloomberg News.

Svekkelsen mandag kom også blant annet som følge av at skuffende nøkkeltall fra Japan bidro til å styrke frykten for at det globale tilbudsoverskuddet på olje vil holde seg, skriver The Wall Street Journal.

Industriproduksjonen i Japan falt med om lag 1 prosent i november, og tall fra Kina viste svekket lønnsomhet i industrien. Dette vekker liv i bekymringen for den økonomiske situasjonen og potensialet for oljeforbruk i hele Asia, sier analytikere.

- Vi kommer fortsatt til å oppleve økende etterspørsel i 2016, men selv det minste tegn til at denne etterspørselen blir mindre enn ventet, vil ha en tendens til å skape bildet av et enda større tilbudsoverskudd, sier Jim Ritterbusch, sjef for energirådgivningsfirmaet Ritterbusch & Associates, til WSJ.

Oljelagrene i USA vokser videre, trass i at prisene er blitt svekket med nesten 70 prosent fra toppnivåene i 2014.

Statistikktjenesten Genscape opplyste ifølge en kilde mandag at lagrene i børsknutepunktet Cushing steg med mer enn 1,2 millioner fat i løpet av uken frem til fredag 25. desember.

Analytikere sier til WSJ at det kraftige prisfallet mandag kan være en overreaksjon. Mange oljehandlere har gått ut av markedet i ferieperioden, og andre gjør opp bøkene sine før årsskiftet. Dette kan gi svak likviditet og overdrevne prisbevegelser.

- Prisene de kommende to ukene vil ikke være retningsgivende for den lengre trenden for 2016. Volumene vil holde seg lave i ferieperioden, sier Daniel Ang, analytiker i Phillip Futures, til avisen.

Ang venter nedgang i USAs oljelagre og i tallet på aktive rigger i USA, men at prisene vil holde seg svake, i en situasjon hvor USA sannsynligvis vil begynne å eksportere olje.

Tidligere i måneden inngikk lederne i Kongressen avtale om å oppheve USAs 40-årige forbud mot oljeeksport.

Analytikere sier til WSJ at oljeetterspørselen vil kunne ta seg opp, hvis amerikansk økonomi fortsetter å forbedres, og hvis Kinas økonomi stabiliseres etter en rekke tiltak fra regjeringen for å forhindre en økonomisk nedgang.

Kontrakter i den amerikanske referanseoljen WTI og i nordsjøoljen Brent har siden lille julaften vært handlet på omtrent samme nivå. Tirsdag morgen handles WTI med en premie på 17 cent pr fat, mens forholdet på samme tid i fjor var at Brent ble omsatt med en premie på 4,53 dollar pr fat.

Amerikansk olje WTI for levering i februar noteres til 36,83 dollar per fat tirsdag morgen, opp 2 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten falt 1,29 dollar til 36,81 dollar per fat.

Da Oslo Børs stengte mandag, lå WTI-prisen på om lag 36,85 dollar pr fat.

Nordsjøolje Brent for levering i februar handles for 36,66 dollar per fat tirsdag morgen, opp 4 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten falt 1,27 dollar til 36,62 dollar fatet.

Prisen lå på om lag 36,75 dollar per fat ved stengetid for Oslo Børs mandag.

Brent spot for umiddelbar levering noteres til 36,64 dollar per fat, opp 7 cent fra mandag, da prisen falt 1,27 dollar til 36,57 dollar per fat.

Les også:
Dagens aviser på 1-2-3
Trump fosser fortsatt fram
Listhaug vil stramme inn for permanent opphold (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Slik ser du sjelden Barack Obama
Slik ser du sjelden Barack Obama
Ingen fikk selfies, men noen av de skuelystne fikk posere for vanlige bilder sammen med Barack Obama iført caps og solbriller. Den amerikanske presidenten er på ferie på Hawaii og var innom en butikk for å kjøpe seg shave-is sammen med døtrene.
00:32
Publisert: