Oljeprisen faller dramatisk for tredje dag på rad. Etter en lang periode med stabile oljepriser peker grafene rett ned. Oljemarkedsekspert Bjarne Schieldrop i SEB tror ikke situasjonen endres før Opec-møtet den 27. november.

- Det er to mulige utfall av dette. Enten forhandler de seg frem til individuelle kvoter der alle Opec-landene kutter litt, og får oljeprisen opp i 100 dollar fatet igjen. Men da må de kutte igjen neste år for en oljepris på 100 dollar stimulerer til produksjonsvekst utenfor Opec.

- Alternativet er å la oljeprisen falle slik at konsumveksten stimuleres. I tillegg vil lavere oljepris dempe den ventede produksjonsveksten i USA, forklarer Schieldrop.

USA dekker all vekst

Den ventede veksten i oljeforbruket neste år er mellom 1 og 1,3 millioner fat. De fleste analytikere ligger inne med en vekst i den amerikanske produksjonen på en million fat.

- Det betyr at USA alene vil kunne dekke veksten i oljeforbruket neste år, hvis veksten fortsetter, sier han.

Overskudd av olje

De siste årene har oljeprisen ligget stabilt rundt 100 dollar fatet, til tross for økonomisk og geopolitisk uro i flere omganger. Nå er det slutt.

- Hvis man ser helt tilbake til 1985 så har det totale Opec-volumet vært på en oppadgående trend. Da er det ikke vanskelig å bli enige når det trengs justeringer. Men nå krymper Opec-kaken, sier Schieldrop.

Han mener det overraskende som har skjedd de siste ukene, ikke er den amerikanske skiferproduksjonen, men tilbakekomsten av libysk og iransk olje i markedet.

Et reelt overskudd av olje i landene som grenser til Atlanterhavet gjør at afrikanske og canadisk olje har gått til Asia.

Fortsetter ned

Oljeprisen fortsetter nedover torsdag formiddag og er nå ned 2,10 dollar fatet. Det skjer etter to dager med markant fall. Tirsdag falt oljeprisen 2,60 dollar og onsdag endte den ned en halv dollar.

Torsdag morgen uttalte internasjonale analytikere at det ikke er ventet korreksjon før Saudi Arabia strammer inn på produksjonen og det er det ingen tegn til at de vil gjøre.

Les mer: Saudi Arabia velger salg foran oljepris

Onsdag kom meldingen om fulle amerikanske oljelagre.

Den amerikanske referanseoljen WTI er blitt omsatt under 90 dollar per fat for første gang siden april 2013, melder Bloomberg News torsdag.

Olje ble omsatt for 89,94 dollar per fat.

Les også:

Denne grafen skal varsle neste krise  

Test: Iphone 6 mot Sony Xperia Z3  

Kritisk til Slyngstads aksjehandel  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.