Prisen på nordsjøolje er på finanskrisenivå - og falt fredag under 46 dollar fatet.

I første og andre kvartal var gjennomsnittsprisen på nordsjøolje på henholdsvis 55,1 og 63,5 dollar fatet. Mange ventet at den gradvise prisoppgangen skulle fortsette. I dag blir heller estimatene nedjustert.

Analytiker Trond Omdal i Pareto spår en høst med vedvarende lavt nivå.

- Vi må nok vente til 2016 før vi ser prisene vi så før sommeren, tror han.

Følg utviklingen på DNs børs- og markedssider

- Ikke nok

Han viser til at Opec (kartellet av oljeeksporterende land) har skiftet strategi, og prøver ikke lenger å holde oljeprisen oppe ved å stenge igjen kranene.

Nå blir det opp til amerikansk oljeproduksjon, understreker Omdal.

-  Men selv sterk etterspørselsvekst og fallende USA-produksjon er i det korte bildet ikke nok til å demme opp for produksjonsveksten til Opec, sier analytikeren og fortsetter:

- Med rekordhøye lager og vedlikeholdssesong for raffineriene foran oss, er det få positive triggere utover at oljen virker svært oversolgt på disse nivåene.

DNs valgportal: SE HVEM DU ER MEST ENIG MED

Må se fall i skiferoljeproduksjonen

Oppdatert informasjon fra USAs energiinformasjonskontor EIA viste onsdag ettermiddag en oppgang i råoljelagrene på 2,62 millioner fat. Konsensus hadde til sammenligning ventet et fall, og oljeprisen falt i kjølvannet av nyheten.

Den amerikanske produksjonen er riktignok på vei ned, påpeker Omdal.

Han understreker at det er amerikansk skiferoljeproduksjon som må fortsette å falle. Oljetilbudet fra disse feltene har imidlertid vært overraskende selv på lave priser.

-  For at aktiviteten skal gå ned i USA, må prisene derfor holde seg lavere enn i andre kvartal utover høsten – trolig også til et stykke ut i 2016, sier Omdal.

- Dette for at ikke bore- og riggaktiviteten i USA igjen skal begynne å øke, slik vi har sett den siste tiden etter fallet på 60 prosent siden oktober i fjor, utdyper han.

- Markedet stabiliserer seg

De siste tallene viser at rundt 456,2 millioner fat olje ligger på lager. Samtidig pumpet USA omlag 9,3 millioner fat per dag i forrige uke. En foreløpig topp ble nådd i mars/april på 9,7 millioner fat per dag, ifølge Omdal.

Analytikeren venter et ytterligere fall på 0,5 millioner fat per dag i amerikansk oljeproduksjon til neste år.

- Dette da som følge av at prisen på amerikansk lettolje (WTI) holder seg under 55 til 60 dollar fatet resten av 2015 og i begynnelsen av 2016. Da vil du se at markedet stabiliserer seg, tror Omdal.

Hans prognoser viser i dag en oljepris i 2016 og 2017 på henholdsvis 65 og 75 dollar fatet. Tallene vil riktignok bli nedjustert i meglerhusets neste rapport, vedgår analytikeren.

Reviderte ned

DNB Markets nedjusterte nylig sin prognose for 2017 og 2018 til henholdsvis 65 og 70 dollar fatet.

- Vi tror det blir vanskelig for oljeprisen å nå særlig høyere enn en gjennomsnittspris på 70 dollar på en stund, all den tid kostnadene for å utvinne olje faller raskt og produksjonen av olje ser ut til å overstige etterspørselen lenger enn tidligere antatt, skriver meglerhuset i sin ferske konjunkturrapport denne uken.

Oljeanaytiker Thina Saltvedt jobber med å oppdatere sine prisanslag.

- Tilbudssiden bare øker: Dette er som en gjærdeig som bare fortsetter å ese ut, sa hun til DN på fredag.

- Det kommer til å ta lang tid før man får balanse. Det er dette som er så skremmende, sa hun.

Les også:

Willoch større forbilde i Høyre enn Jesus er i KrF

Sjeføkonom advarer: - Dette er en finanskrise

Trond (22) er ferdig på MIT - nå tar han doktorgrad på Harvard (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Fjelløper med fantastisk rekord

Fjelløper med fantastisk rekord
Fjelløperen Andreas Steindl slo sin egen rekord med over en time. På smått imponerende 7.45.44 forserte ham fem fjelltopper og 30 kilometer fra Zermatt til Saas Fee.
00:58
Publisert: