Sentale Opec-oljeministre, anført av Saudi-Arabia og Qatar, overrasker tirsdag med å ville fryse produksjonen på 32,3 millioner fat per dag, tilsvarende produksjonsnivået den 11. januar i år.

Les mer:  Oljeproduksjon fryses etter toppmøte

Beslutningen kommer etter det partene kaller et "vellykket møte" med ikke-Opec-medlemmet Russland, ifølge Bloomberg News.

- Desperat

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets mener dette sender et signal om at prisene er alt for lave for alle produsentene.

- Saudi-Arabia gir opp litt av sin strategi, i et litt desperat grep, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til DN tirsdag.

Oljeprisfallet det seneste året er drevet av massiv overproduksjon i kjølvannet av skiferoljerevolusjonen i USA.

- Mistet grepet

Det har blitt forsterket ved at Saudi-Arabia, inntil nylig verdens største oljeprodusent (nå etter USA), har ofret pris for markedsandeler.

Et produksjonskutt kan dermed sees på som et forsøk på gå tilbake til tidligere tider, da å skru igjen kranene var ensbetydende med oljeprisøkning. Men mens Opec  i dag står for rundt en tredjedel av verdensproduksjonen, har verden endret seg.

- Saudi-Arabia har tvunget gjennom en avtale som ikke er holdbar, og som for meg fremstår som et midlertidig grep. De har mistet grepet om oljemarkedet, og har ikke den samme påvirkningskraften i markedet som før, sier Saltvedt.

- Overforsynt

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities mener produksjonsfrysen i utgangspunktet kan være nok til å balansere markedet i andre halvår. Men, det er med flere forbehold.

Boretårn tilhørende det statlige saudiske oljeselskapet Saudi-Aramcoi Dharan-ørkenen, Shaybah, Saudi Arabia. Foto: Aleksander Nordahl.
Boretårn tilhørende det statlige saudiske oljeselskapet Saudi-Aramcoi Dharan-ørkenen, Shaybah, Saudi Arabia. Foto: Aleksander Nordahl. (Foto: DN)

Spørsmålet er blant annet hvorvidt Saudi-Arabia vil holde igjen og overholde en reduksjon, og hvor mye produksjon som kommer ut fra Iran og Irak, påpeker han.

- Det vil fortsatt være nesten 1,5 millioner fat for mye i andre kvartal om man ser på Opecs tall. Markedet er fortsatt overforsynt. Det betyr at produksjonsfrysen, selv om den overholdes, ikke vil balansere det på kort sikt, sier Omdal til DN.

Fagre løfter?

Han mener det vil være viktig om Saudi-Arabia ikke øker sin sesongmessige produksjon, som ifjor da den var på 10,56 millioner fat. Saudi-Arabias produksjon var på 10,23 i januar, ifølge analytikeren.

- Vil de virkelig overholde? Hvis de overholder, betyr at det sannsynligheten for at man balansere markedet i andre halvår har økt, sier Omdal.

Han stiller også spørsmål til hvorvidt Iran greier å øke produksjonen, og peker på at noe kan allerede være i markedet fra iranske felt som strekker seg inn i Irak og eksporteres via terminalen i Basra.

- Uansett tyder dette på at Saudi og Qatar ikke er så veldig fornøyd med priser under 30 dollar. De ser at det ikke har en positiv, men negativ effekt på verdensøkonomien, sier Omdal.

Kostnadskutt

Saltvedt er også skeptisk til de langsiktige effektene av produksjonsfrysen. Hun viser til at Saudi-Arabia og Opec ennå ikke har klart å skvise noen ut av markedet.

- De har muligens innsett at det vil bli vanskeligere enn tidligere trodd. Dersom oljeprisen kommer tilbake til nivåer på rundt 60 dollar fatet vil jo skiferproduksjon i USA komme tilbake, i tillegg til at mange oljeprodusenter har kuttet kostnader og vil tjene penger på en oljepris rundt 60 dollar, sier hun.

Paradoksalt nok falt oljeprisen umiddelbart etter at nyhetene om møtet hadde kommet ut. Saltvedt tror det skyldes at det var mange som hadde håpet på kutt i forkant av toppmøtet, og dermed ble skuffet av at konklusjonen heller ble å fryse produksjon.

Nordsjøolje brent 1. posisjon er opp rundt én dollar fatet, et fall på rundt én dollar fra før nyheten ble kjent. Spot-prisen falt umiddelbart og brått, men har siden hentet seg noe inn, og handles opp til 34,2 dollar fatet.

Følg markedet på DN Investor HER

Les også:
Statoil kjøper eierandel i Uruguay

Transocean kutter minst 230 ansatte

Mener flyseteavgift må utsettes (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Her er de nye fjellvettreglene
Cecilie Skog presenterer de nye fjellvetreglene
Turistforeningen og Røde Kors har utarbeidet nye fjellvettregler. Det er fortsatt ni regler, men flere av dem er endret eller fjernet, og punkt seks er helt nytt.
02:55
Publisert: