Prisene på oljekontrakter fortsetter oppgangen fredag morgen, trass i utbredt skepsis til russiske uttalelser om at Opec og andre produsenter vil kunne møtes for å diskutere produksjonskutt.

Nordsjøoljen Brent handles i morgentimene for om lag 33 cent mer pr fat enn da Oslo Børs stengte torsdag. Den amerikanske referanseoljen WTI har steget med rundt 53 cent pr fat i samme tidsrom.

- Hvis Saudi-Arabia og Russland skulle komme til enighet om å redusere produksjonen, vil det bare gi rom for Iran til å fylle tomrommet. Prisoppganger som denne har en tendens til å være kortvarige, og uten særlig sjanse for å vare, sier Angus Nicholson, analytiker i IG i Melbourne, til Bloomberg News.

Barclays betegner i et kundenotat torsdag kveld meldingene om et Opec-kutt som «intet mer enn et forsøk på å snu stemningen i markedet».

Investeringsbankens økonomer venter ikke at et møte mellom Russland og Opec vil bidra til å endre ubalansen i det fysiske oljemarkedet.

«Det er en enorm forskjell mellom et møte for å utveksle synspunkter på tilstanden i markedet, og et møte for å avtale produksjonskutt. Dette vil sannsynligvis være den første typen møte», heter det i notatet.

Barclays venter at partene vil komme sammen for å forsikre seg om at det er et lys i enden av tunnelen, at ikke-Opec-produksjonen allerede faller, og ventes å falle videre, og at hvis de bare kan komme seg gjennom første halvår, vil balansen begynne å vende tilbake.

«Vi ser det som en vanskelig salgsjobb for Saudi-Arabia (og Russland, for den saks skyld) å komme til enighet om produksjonskutt, mens Iran fortsetter å øke sin produksjon. I tillegg til risikoen for å miste markedsandeler til sin erkerival, vil en rask, sterk oppgang i prisene også medføre risiko for en gjentagelse av andre kvartal i fjor, med en forsinkelse i balanseringsprosessen i oljemarkedet», sier Barclays-analytikerne.

Barclays fremholder at det vil være nødvendig med Brent-priser på under 40 dollar per fat i «minst to kvartaler», for at balanseringsprosessen skal komme på plass, slik at det åpnes opp for en mer bærekraftig oppgang i prisene.

Slik var oljeprisene i 07.15-tiden fredag:

Differansen mellom Brent- og WTI-kontrakter har det seneste døgnet falt med rundt 5 cent per fat, slik Brent-premien fredag morgen er på om lag 82 cent per fat.

WTI 1. posisjon, som er mars-kontrakten, noteres til 33,74 dollar per fat fredag morgen, opp 52 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 92 cent til 33,22 dollar pr fat.

Da Oslo Børs stengte torsdag, lå WTI-prisen på rundt 33,21 dollar per fat.

Brent 1. posisjon, som er mars-kontrakten, handles for 34,52 dollar per fat fredag morgen, opp 63 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 79 cent til 33,89 dollar per fat.

Brent-kontrakten lå på om lag 34,19 dollar per fat da Oslo Børs stengte torsdag.

Brent spot for umiddelbar levering noteres til 35,45 dollar per fat, opp 11 cent fra torsdag, da prisen steg 2,35 dollar til 35,33 dollar per fat.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Asia i dag: Sjokkmelding fra Japan

Gjorde narr av fraværende Trump i republikaner-debatt

Amazon skuffer stort

Se DNtv: Denne sprøyten skal hindre at helsepersonell stikker seg selv

Denne sprøyten skal hindre at helsepersonell stikker seg selv
Nå prises det norske selskapet bak oppfinnelsen til 426 millioner kroner. Se eksperten på Rikshospitalet demonstrere forskjellen og forklare hvorfor faren halveres.
01:59
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.