Prisene på oljekontrakter holder seg stabilt svake også fredag morgen, men er vel en halv dollar høyere per fat enn da var da Oslo Børs stengte torsdag.

Oljeprisene er på vei mot sin syvende måned på rad med nedgang. Ikke siden finanskrisen satte inn høsten 2008, har det vært en lengre sammenhengende periode med prisfall, skriver Bloomberg News.

- Problemene er fortsatt ikke over i oljesektoren, og det er fortsatt mange som venter lavere priser, sier Michael McCarthy, sjefstrateg i CMC Markets i Sydney, til nyhetstjenesten.

Kan bunne ut

Han legger til at prisenes manglende evne til å bryte betydelig gjennom tidligere bunnoteringer, tyder på at regnestykket er i ferd med å bli mer balansert.

- Vi er vitne til en atferd som om markedet bunner ut, men det betyr ikke at vi vil få oppleve en ordentlig oppgang med det første, sier McCarthy.

Ifølge nyhetstjenesten spekuleres det i at de rekordhøye amerikanske oljelagrene vil fortsette å vokse, noe som vil forsterke det globale tilbudsoverskuddet som utløste fjorårets kollaps i oljeprisene.

Det amerikanske senatet vedtok torsdag et lovforslag som tillater rørledningen Keystone XL å frakte kanadisk olje til raffineriene langs Gulfkysten, og omgikk med dette en prosess som har pågått i president Barack Obamas administrasjon i seks år.

Royal Dutch Shell Plc, Occidental Petroleum Corp. og ConocoPhillips har kunngjort at de vil redusere sine kostnader med nesten 10 milliarder dollar i år, nok til å bore mer enn 1.400 skiferoljebrønner.

En uke etter at han overtok tronen, brakte Saudi-Arabias kong Salman sitt eget lag inn i regjeringen. Han erstattet nøkkkelstatsråder innen sikkerhets- og økonomisektorene, og utnevnte sin sønn, prins Abdulaziz bin Salman, som viseminister for oljeminister Ali Naimi, som beholdt jobben sin.

Høyere brent-premie

Differansen mellom nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er det seneste døgnet utvidet med rundt 29 cent, slik at Brent-premien fredag morgen er på 4,47 dollar per fat.

WTI 1. posisjon, som er marskontrakten, er på 44,66 dollar pr fat fredag morgen, opp 13 cent fra forrige handledag, da kontrakten steg 8 cent til 44,53 dollar per fat.

Da Oslo Børs stengte torsdag, lå kontrakten på rundt 43,97 dollar fatet.

Brent 1. posisjon, som er marskontrakten, ligger på 49,13 dollar per fat fredag morgen, uendret fra forrige handledag, da kontrakten steg 66 cent til 49,13 dollar per fat.

Prisen lå på om lag 48,62 dollar per fat ved stengetid for Oslo Børs torsdag.

Brent spot for umiddelbar levering ble torsdag kveld notert til 49,02 dollar per fat, opp 39 cent fra foregående dag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.