Saudi-Arabia tror nå at oljeprisene vil kunne bli stabilisert på rundt 60 dollar per fat, ifølge personer med kunnskap om situasjonen, skriver The Wall Street Journal torsdag.

Ifølge disse personene mener både Saudi-Arabia og andre oljeprodusenter i Gulfen at dette er et prisnivå de vil kunne leve med.

Endring i tenkemåte

Endringen i Saudi-Arabias måte å tenke på viser at anføreren i Organisasjonen av petroleumseksporterende land (Opec) ikke med det første kommer til å gå inn for noe produksjonskutt, selv om oljeprisene skulle falle ytterligere.

Prisen på Brent-olje falt onsdag 62 cent til 69,92 dollar per fat, og sluttet under 70 dollar for første gang siden august 2010.

Hurtig tilpasning

Endringen i saudisk tenkemåte viser også at Opec-medlemmer vil måtte foreta hurtig tilpasning til skiftninger i oljemarkedet, som følge av en kraftig produksjonsvekst i USAs skiferoljeproduksjon samt redusert veksttakt i den globale oljeetterspørselen.

Så sent som i begynnelsen av november snakket Opec-ledere om 70 dollar per fat som det vedvarende prisleie hvor det ville bli «panikk» i egne rekker, skriver WSJ.

Analytikere sier at den nye innsikten i Saudi-Arabias syn på oljemarkedet, vil være medvirkende til å holde prisene nede de kommende månedene, og svekke mulighetene for noen kraftig reaksjon oppover.

- Det er bare nok en faktor som forsterker de negative utsiktene. Saudiene har opplevd at deres markedsandel er blitt kontinuerlig redusert, spesielt i USA, og jeg tror de er blitt lei av det, sier Kyle Cooper, direktør i analyse- og rådgivningsfirmaet IAF Advisors i Houston, til avisen.

Les også:
- Helt riktig arbeid
- Jeg har ikke sett noen nordmenn som har blitt rike av å spare på konto
Tror investorer vil rømme boligmarkedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.