Prisen på nordsjøolje steg med over to dollar fatet da Saudi-Arabia mandag ettermiddag sendte ut en melding i markedet om at landet var «klar til å gjøre det som trengs for å stabilisere oljemarkedet».

Meldingen betyr ikke nødvendigvis at landet er klar til å gi fra seg markedsandeler ved å kutte produksjonen for å støtte opp under høyere oljepriser, mener meglerhuset SEB.

- Gårsdagens kommentarer skal muligens ses på som et forsøk fra Saudi-Arabia på å forhindre at prisen faller under 40 dollar per fat, snarere enn å bidra til en stigende oljepris, argumenterer strateg Richard Falkenhäll i SEB i morgenrapporten fra meglerhuset tirsdag.

Land utenfor Opec må også kutte

Han viser til at Saudi-Arabia helt siden oljeprisen begynte å falle for drøyt et år siden har vært tydelig på at landet ikke ensidig vil redusere produksjonen for å drive opp globale oljepriser.

- I stedet har man forsøkt å presse ut produsenter med høyere produksjonskostnader i blant annet USA for å få opp prisen. Det har imidlertid vist seg vanskeligere enn ventet siden utvinningsteknikkene er blitt videreutviklet og kostnadene presset ned.

Han peker på at Saudi-Arabia forutsetter at også land utenfor Opec-kartellet må vise at de er villige til å kutte produksjonen før det blir aktuelt for Saudi-Arabia å gjøre det samme.

- Vi nærmer oss nå neste Opec-møte den 4. desember, men det er lite som taler for en overenskommelse om redusert produksjon. Flertallet av Opec-landene trenger hver eneste dollar i oljeinntekter for å fylle hullene i alt for vidløftige statsbudsjett, skriver Falkenhäll.

Han peker samtidig på at det er ventet at oljelagrene er ventet å øke ytterligere i begynnelsen av neste år.

- Så en stigende oljepris virker fremdeles fjernt, skriver strategen.

«Spesiell» omstrukturering

Statoils sjeføkonom Eirik Wærness er ikke i tvil om at oljeprisen kommer til å gå opp igjen.

- Prisene kommer til å gå opp igjen, men de skal kanskje ned først, sier Wærness på et frokostseminar i Oslo tirsdag. 

Wærness omtaler den pågående restruktureringen i oljebransjen som «spesiell».

- Historisk sett er dette en ganske spesiell restrukturering. Akkurat nå faller produksjonen i USA veldig mye i forhold til hvor mye den vokste sist. Etterspørselen etter olje øker med en million fat mer enn i fjor. Markedet er ferd med å rebalansere seg, sier Wærness.

Han forklarer at oljemarkedet vil stramme seg ytterligere til i takt med at oljeselskaper verden over, inkludert Norge, nå kutter kostnader og øker effektiviteten. Den effektien vil imidlertid ikke vare for alltid.

- De fleste land, inkludert Norge gjør alt vi  kan for å få opp regulariteten. Vi kommer til å produsere mer olje  i år enn vi gjorde i fjor, men det kan vi ikke fortsette med for evig. Produksjonsveksten kommer til å gå ned, sier Wærness.

Les også på DN.no i dag:

Kjos: - Et av de sprøeste forslagene jeg har sett på år og dag

Seniorøkonom: Oljeprissmellen kommer neste år - med full styrke

Slik blir de nye bilavgiftene  

 

Se DNtv:

Her beroliger Erna Solberg oljebransjen om at de passer godt inn i hennes klimapolitikk
Statsminister Erna Solberg åpnet Statoils høstkonferanse mandag formiddag.
02:22
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.