SEB kutter oljeprisanslagene for 2015 fra 100 dollar per fat til 92,5 dollar per fat. For 2016 er anslaget nedjustert til 90 dollar (100), ifølge en oppdatering torsdag.

SEB skriver at det virker som Saudi-Arabia fortsetter å fokusere på markedsandel fremfor pris som et signal til andre Opec-medlemmer at de ikke vil være de eneste som er ansvarlige for produksjonskutt.

«Samtidig trenger Saudi-Arabia en oljepris på 105 dollar per fat for at budsjettene skal gå i null, og de har en historie med å nesten alltid kutte produksjon for å forsvare priser. Vi tror derfor de vil kutte hvis det blir nødvendig», skriver meglerhuset.

Som følge av lavere oljepris, venter SEB også lavere investeringer blant oljeselskapene. De kutter dermed sine estimater for oppstrømsinvesteringer fra flatt til -5 prosent i 2015.

«Vi venter at dette kuttet er primært drevet av lavere investeringer, men vi fortsetter å se svakere prising for oljefelt-tjenester og -utstyr», heter det.

I en separat analyse konkluderer SEB med brønnøkonomien til skiferoljeprodusenter i USA har bedret seg med og at den marginale breakeaven-prisen er rundt 80 dollar. De tror et tjue prosents fall i oljeprisen vil gi et ti prosents kutt i investeringer.

Les også:
Nedjusterer kursmålene på Statoil og DNO  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.