Nordsjøoljeprisen for utsatt levering er noe ned mandag, men holder seg likefullt over 48 dollar fatet.

Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB påpeker at nyheten fredag om at antallet amerikanske oljerigger økte for første gang på lenge, bidrar til utviklingen.

«Dette er den første økningen i det antydede amerikanske riggtellingen etter 17 sammenhengende uker med nedgang», skriver Schieldrop i en oppdatering mandag.

Risikofaktorer

Selv om om han venter oljeprisen tidvis å nå 60 dollar fatet i løpet av året, er han bekymret for utviklingen i det korte bildet.

SEB-analytikeren mener følgende forhold utgjør risiko for ytterligere svekkelse av oljeprisen på kort sikt:

- Kanadisk produksjon kommer trolig tilbake i juni etter skogbrannen

- Det vil være periode en med risikoaversjon knyttet til Storbritannias EU-folkeavstemming, kombinert med sterkere dollar

- Det vil trolig være periodevise økninger i libysk produksjon og eksport etter de siste tilnærmingene mellom øst - og vest-Libya

- Fortsatt svært høye spekulative posisjoner og åpenbart en risiko for posisjonering for oljeprisfall

- Den anslåtte amerikanske riggtellingen økte med én enhet for første gang etter 17 sammenhengende uker med nedgang

Kan utsette bedring

Schieldrop bemerker at Libya i dag produserer rundt 0,3 millioner fat per dag sammenlignet med omlag 1,6 millioner fat per dag i 2010, før landet kollapset.

Skulle Libya få produksjonen på bena, kan dette utsette en rebalansering av oljemarkedet ytterligere ett år, og i stedet skje i andre halvår 2017, fra et lite underskudd i andre halvår 2016 mener han.

«Det vil helt klart være negativt for brent-råoljen om landet klarer å komme tilbake til markedet med en ytterligere 1 million fat per dag stabil oljeproduksjon til en totalproduksjon på for eksempel 1,3 millioner fat dagen, som var tilfellet i 2012/2013», skriver Schieldrop.

Selv om den tilnærmingen mellom partene i Libya taler for bedring i eksporten i perioder, gjør landets tilstand det ellers lite sannsynlig med en høy og stabil eksport, påpeker han.

Opp av asken

Kjøligere vær bidrar til å dempe brannene i hjertet av Canadas oljesandregion, og Suncor Energy og Syncrude Canada gjør seg klare til å starte opp produksjonen igjen, skriver Bloomberg News.

Mer enn 1 million fat olje per dag har vært tatt ut av produksjon på grunn av brannene, som har herjet området siden begynnelsen av mai.

Samtidig melder nyhetsbyrået Mehr at oljeeksporten fra Iran vil kunne overstige 2,2 millioner fat per dag i løpet av sommeren, ifølge TDN Finans.

- Produksjonsstans fra Canada til Nigeria har bidratt til å styrke oljeprisen, og det er et åpent spørsmål hvor lenge disse forstyrrelsene vil vare. Oljeprisen har kommet hurtig opp, og vi vil trolig oppleve en korreksjon i løpet av de neste par månedene, sier Evan Lucas, markedsstrateg i IG i Melbourne, til Bloomberg News.

Endrer anslag

Mandag endrer Godman Sachs sitt oljeprisanslag for 2016 til 45 dollar per fat, opp fra tidligere 39 dollar per fat.

Anslaget for 2017 nedjusteres imidlertid med fem dollar fatet, til 55 dollar, ifølge TDN Finans.

Meglerhuset viser til at kostnadskurven for skiferolje har flatet ut og det fører til at sektoren endrer fokus fra vekst til verdi.

Goldman Sachs anslår at den gjennomsnittlige break even-prisen for skiferolje er 50-55 dollar per fat.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Oljegigant sparker tusenvis av ansatte

BW Offshore holder lønnsomheten oppe

Asia i dag: Japan gjør klar ny ammunisjon

 

Se DNtv:

Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.