Oljeprisene faller videre fredag, etter et intradagfall på rundt 1,40 dollar torsdag at etter Baker Hughes' riggtelling viste en ny oppgang i antallet aktive rigger i USA. Prisene ligger nå an til å klokke inn den største ukentlige nedgangen siden mars.

Brent 1. posisjon, som er august-kontrakten, noteres til 61,88 dollar pr fat fredag morgen, ned 19 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 6 cent til 62,07 dollar fatet.

Prisen lå på om lag 62,80 dollar pr fat ved stengetid for Oslo Børs torsdag.

Brent spot for umiddelbar levering noteres til 61,78 dollar pr fat, opp 6 cent fra foregående handelsdag.

Første riggoppgang på lenge

Baker Hughes' ukentlige riggtelling viste at antallet rigger i USA steg med tre fra uken før, da det totale antallet rigger steg med to. Denne uken var imidlertid oppgangen drevet av en oppgang i antallet oljerigger, som steg med 12 rigger. Dette var den første oppgangen på svært lenge. Hver eneste uke de foregående 29 ukene har antallet oljerigger falt.

Oppgangen i oljeaktivitetsnivået kommer etter oljeprisene siden slutten av april har hentet seg inn og stabilisert seg rundt 60 dollar.

Utviklingen skremmer imidlertid flere investorer og analytikere, som har advart om at oljeprisene står på kanten av et nytt stup. Dette er fordi produksjonen har økt litt hele veien selv om riggtellingene har falt.

- Negative nyheter

Forvalter John Kilduff i råvarefokuserte Again Capital tror nå markedet kan ligge an til å få en reprise av fjorårets fall i prisene.

-Det virker å være et definitivt brudd i trenden, og det registrerer markedet. Riggtellingen går opp og produksjonen faller ikke. Dette er en uke med svært negative nyheter for oljemarkedet, sier Kilduff til Wall Street Journal.

Investeringsdirektør Jonathan Barrett i Ayers Alliance Securities stemmer med, og understreker at alt handler om overskuddstilbudet i markedet om dagen.

-Vi ser ikke så mye etterspørsel som vi ønsker. Olje vil fortsette å komme under press, det er ingen reell grunn til at prisene skal stige, sier han til Bloomberg News.

Iran-avtale nærmer seg

Riggtellingen fra USA kom parallelt til tegn på at man nærmer seg en endelig avtale mellom Iran og den såkalte P5+1-gruppen rundt Irans kjernefysiske program.

Ett av punktene det har vært mest strid rundt, har vært hvorvidt og i hvor stor grad Iran vil gi inspektørene fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) tilgang til sine militære anlegg. Sent torsdag kom det imidlertid uttalelser om at Iran erkjenner FNs behov for å overvåke anlegg og intervjue embetsmenn knyttet til det kjernefysiske programmet.

WTI 1. posisjon, som er august-kontrakten, noteres til 56,71 dollar pr fat fredag morgen, ned 22 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten falt 3 cent til 56,93 dollar fatet.

Da Oslo Børs stengte torsdag, lå WTI-prisen på om lag 57,59 dollar pr fat.

Les også på DN.no:

  Kuwait godkjenner budsjettunderskudd på over 200 milliarder kroner

Shanghai-børsen falt 7 prosent

Se DNTV: Du gir deg lenge før denne suven må kaste inn håndkleet

Du gir deg lenge før denne suven må kaste inn håndkleet
Sjekk terrengegenskapene til Mercedes' nye stor-suv, Mercedes GLE.
01:31
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.