Prisene på oljekontrakter holder seg mandag morgen godt oppe, etter at forrige uke ga den største ukentlige oppgangen på nesten fire år.

Tegn til redusert boreaktivitet blant amerikanske skiferoljeprodusenter bidrar til å styrke oppfatningen av at selskapene kutter produksjonen i en situasjon med tilbudsoverskudd i oljemarkedet, skriver Bloomberg News.

Antall rigger i tjeneste er ifølge tall fra Baker Hughes redusert med 83 til 1.140 den seneste uken, og dette er det laveste siden desember 2010.

- Vi ser tegn til at markedet i sin prising begynner å legge økt vekt på muligheten for at skiferoljeproduksjon vil bli redusert de kommende månedene, sier Ric Spooner, sjefstrateg i CMC Markets i Sydney, til nyhetstjenesten.

- Det neste tegnet

Han sier at en økning i prisen på den amerikanske referanseoljen WTI til over forrige ukes topp på 54,24 dollar per fat, «trolig vil være det neste tegnet på hvorvidt den nåværende dynamikken kan fortsette å presse sakene oppover».

Phil Flynn, senioranalytiker i Price Futures Group, sier til Marketwatch at streiken blant arbeidere ved amerikanske raffinerier, som er utvidet fra ni til elleve fabrikker, bidro til å løfte prisene frem mot helgen.

- Selv om dette hittil ikke i noen betydelig grad har påvirket raffinerienes produksjon, har det bidratt til at enkelte raffinerier har iverksatt tidlige vedlikeholdsarbeider. Hvis dette fortsetter, vil det kunne påvirke andre raffinerier, sier Flynn til Marketwatch.

«Et tveegget sverd»

Han legger til at også gode arbeidsmarkedstall for USA fredag bidro til å gi markedet et løft, men legger til at tallene utgjør «et tveegget sverd».

Differansen mellom nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er fra fredag morgen til mandag morgen redusert med nesten 20 cent, slik at Brent-premien mandag morgen er på 5,84 dollar per fat.

WTI 1. posisjon, som er marskontrakten, er på 51,84 dollar per fat mandag morgen, opp 15 cent fra forrige handledag, da kontrakten steg 1,21 dollar til 51,69 dollar per fat.

Da Oslo Børs stengte fredag, lå kontrakten på rundt 51,80 dollar fatet.

Brent 1. posisjon, som er marskontrakten, ligger på 57,75 dollar per fat mandag morgen, ned 5 cent fra forrige handledag, da kontrakten steg 1,23 dollar til 57,80 dollar per fat.

Prisen lå på om lag 57,94 dollar per fat ved stengetid for Oslo Børs fredag.

Brent spot for umiddelbar levering ble notert til 57,87 dollar per fat mandag morgen, ned 61 cent fra foregående dag, da prisen steg 1,70 dollar til 58,48 dollar per fat.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.