Oljeprisen faller videre fredag ettermiddag og kveld. Den siste uken har prisen på nordsjøoljen Brent 1. posisjon falt med fem prosent.

Nå koster et fat med nordsjøolje 45,19 dollar. Det er det laveste nivået på mer enn to måneder.

Oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets viser til at fallet i oljeprisen først og fremst skyldes høye bensinlagre i USA

- Oljeproduksjonen i USA faller og råoljelagrene begynner å avta noe. Men problemet har flyttet seg. Det vi ser nå er enormt store bensinlagre, sier hun til DN.

Ifølge tall fra det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, EIA, er USAs tilbud av råolje- og bensin på de sesongmessig høyeste nivåene på minst to tiår.

Etterspørselen etter råolje faller

Saltvedt peker på at vi nå er inne i en tid hvor vi normalt ser at bensinlagrene faller, fordi det er kjøresesong i USA.

- På tross av at etterspørselen etter bensin øker, er det enormt med bensin på lagrene, sier hun.

Ifølge henne er det ikke bare i USA at bensinlagrene er så store. Både i Kina og Europa er lagrene på høye nivåer.

- Det er ekstremt mye tilgang på bensin. Det ser ut som man nesten kan komme ut av denne feriesesongen med høye bensinlagre, sier Saltvedt.

- Det er en helt annen situasjon enn det var ifjor, legger hun til.

Hun viser til at de høye bensinlagrene fører til at profittmarginene faller og at raffineriene ikke ser noe vits i å produsere mer bensin.

- Da faller også etterspørselen etter råolje også, og da får du en svekkelse, sier Saltvedt.

Global uro

Oljeanalytikeren trekker også frem andre mindre årsaker til den siste tidens oljeprisfall. Blant annet er det ikke lenger utfordringer rundt oljeproduksjonen i Nigeria.

- En del av den oljen har begynt å komme tilbake igjen, sier hun.

I tillegg peker Saltvedt på at det er usikkerhet rundt den globale veksten.

- Det er større spørsmål om hvor god veksten egentlig er i verdensøkonomien. Brexit er én ting, og det andre er det som skjer i Tyrkia nå, sier hun.

Hun viser til at Tyrkia ikke er noe stort produsentland, men at landet har hatt en økende etterspørsel etter olje.

- Ikke så sterk som ventet

Bloomberg News viser til at i USA nå nærmer seg nå slutten av kjøresesongen samtidig som drivstofflagrene holder seg høye, skriver TDN Finans. Kjøresesongen i USA varer frem til Labor Day 5. september.

- Det hele handler om lagerutviklingen. Kjøresesongen i sommer har ikke vært så sterk som enkelte hadde ventet, sier investeringssjef Jonathan Barratt i Ayers Alliance Securities til Bloomberg.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Kraftmegler Einar Aas satser på Spania-eiendom: Satser 100 mill. i Marbella  

Asia i dag: Frykt for kinesisk mareritt for Apple  

Sluttpakken til Sigrid (30) skal brukes til å bygge buffer

Medisinstudiet ved UiOhar landets høyeste karakterkrav, men studieledelsen er usikker på om den slipper inn de beste legene: Vil ikke bare ha de skoleflinke dnPlus  (DN+)

Nordmenn lar sparepengene forsvinne i banken dnPlus  (DN+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

De beste taxfree-vinene
Her er de beste kjøpene fra vinhyllene i taxfree-butikken på Gardermoen.
02:33
Publisert: