Oljeprisene stiger videre onsdag for femte dag på rad etter at det amerikanske energidepartementet mandag spådde at den rekordhøye skiferoljeproduksjonen er i ferd med å avta.

Dermed begynner oljeprisfallet for alvor å slå inn over Atlanteren.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets varslet allerede i desember en snittpris for nordsjøoljen på 62 dollar fatet i inneværende år. Den siste utviklingen har bare gjort henne styrket i troen, opplyser hun til DN tirsdag.

- Det er første gang på fire år at man ser nedgang i skiferoljeproduksjonen. Det er det man har ventet på, og det er der man først vil merke det, sier Saltvedt.

To viktige endringer

Et fat nordsjøolje handles onsdag til rundt 60 dollar fatet, en nær halvering av nivåene fra samme tid ifjor. Oljeskrellen vil i neste runde slå inn i de større prosjektene, ved at de ikke kommer i produksjon på det tidspunktet man ventet, spår oljeanalytikeren.

- Det er to viktige ting som skjer i markedet; Opec endret strategi, der mye billig olje som kommer inn i markedet skviser ut den dyreste oljen, som rammer Russland, Canada og Norge. Det legger enda større press på oljeselskapene på å kutte kostnadene, sier hun.

- Vi ser også at ti år med økende oljepriser har gjort noe med transportsiden. Og teknologiutviklingen i det grønne skiftet har gått raskere enn man hadde trodd, og noe man trolig bare har sett starten på. Det betyr at etterspørselen kommer til å se annerledes ut, sier Saltvedt.

- Kartellpris

I en historisk beslutning i november ifjor ofret Organisasjonen av oljeproduserende land (Opec) en høy oljepris for å beskytte sine markedsandeler, som er truet av rimeligere produksjon, som amerikansk skiferolje. Nordea-analytikeren mener man kan se langt etter tidligere toppnivåer på 110-115 dollar fatet, som hun betegner som "kartellpris".

- Nå er vi nærmere marginalkost (hva det koster å produsere ett ekstra fat, red. anm). Kartellet har ikke insentiv til å sitte på ekstra kapasitet, men pøser dette ut i markedet, som fører til ekstra skvis for dyrere produksjonsland. Det gjør at endringen får stor effekt på hvordan prisene settes i markedet, og betyr at vi skal tilbake til et lavere prisnivå, sier Saltvedt.

Et fat nordsjøolje kostet 55 dollar fatet i snitt i første kvartal. Nordea Markets venter at dette vil ta seg opp til 60 dollar fatet i andre kvartal og ende på 62 dollar fatet for året samlet.

Vil ta tid

Tross ventet produksjonsnedgang i mai er nivåene mer enn nok for amerikansk skiferoljeproduksjon, som raskt kan komme opp igjen, påpeker oljeanalytikeren. Avgjørende blir hva som skjer på etterspørselssiden, og hvor raskt det grønne skiftet kommer, ifølge henne.

- Det vil ta lengre tid før prisene kommer opp, sier Saltvedt.

Statoil annonserte kraftige kostnadskutt allerede i januar ifjor, før oljeprisraset som fulgte.

Mandag varslet selskapet at 2400 ingeniørjobber stod i fare som følge av at 20 prosent av kostnadene innenfor det tekniske området skal bort.

Klaus Mohn, tidligere sjeføkonom i Statoil og nå økonomiprofessor ved Universitetet i Stavanger, tror ikke trenden er forbigående. Han mener også at gjengs oppfatning er at oljeprisen ikke skal opp i gamle høyder igjen med det første.

- Endringene på norsk sokkel er av mer fundamental karakter, sier han til DN.

Les også:
Ser oljeprisen i maks 75 dollar fatet neste to år

Tror ikke jobbene kommer tilbake

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.