De tøffe tidene i oljebransjen er ikke over, fastslår senioroljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets i meglerhusets rykende ferske rapport «Nordea Economic Outlook» onsdag.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets. Foto: Vidar Ruud /
Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets. Foto: Vidar Ruud / (Foto: NTB scanpix)

Til tross for at hun venter kraftig fall i amerikansk oljeproduksjon til neste år, vil ikke den totale oljeproduksjonen falle, ifølge Saltvedt.

Oljekartellet OPEC vil nemlig fortsette å drukne markedet i billig olje, samtidig som et nytt land kommer tilbake:

- Effekten vil bli jevnet ut av de store produksjonsvolumene fra Iran så snart sanksjonene der er fjernet, forklarer hun.

Følg oljeprisutviklingen på DNs børs- og markedssider.

Videre investeringsfall

De globale oljeinvesteringene har falt med 20 prosent i løpet av 2015, og vil trolig falle videre i 2016, skriver Saltvedt.

Til neste år ser meglerhuset en snittpris på 55 dollar fatet for nordsjøolje. Ved utgangen av 2017 vil oljeprisen ha steget til 65 dollar, fremgår det av de nye prognosene.

For 2015 vil gjennomsnittsprisen begrense seg til 54 dollar fatet, ned fra 100 dollar i 2014.

Nedjustering

I sommer nedjusterte Nordea oljepris-estimatene for 2016 fra 75 dollar fatet til 72 dollar per fat, etter at Iran-avtalen ble signert. Nå er disse altså ytterligere nedjustert.

Også Swedbank har nedjustert sine oljeprisprognoser. Meglerhuset ser nå en oljepris på 50 dollar per fat i 2016, økende til 65 dollar i 2017 og 70 dollar i 2018.

Swedbanks tidligere oljeprisanslag var 65 dollar pr fat i 2016, 75 dollar i 2017 og 76 dollar i 2018.

- Rir stormen bra

Sjeføkonom Kjetil Olsen mener imidlertid Norge vil klare seg greit med en oljepris på 50 dollar fatet.

- Vi rir stormen usedvanlig bra, skriver han i rapporten.

Dette mener Nordea-sjefen har sammenheng med at det store flertallet av nordmenn ikke selv er berørt av arbeidsledighet og oppsigelser som følge av oljebremsen.

- Det kommer ikke alltid så godt frem, med det er faktisk 20.000 flere sysselsatte her i landet enn for ett år siden, påpeker han og minner om at alle med boliglån har fått lavere renteutgifter.

Med løfter om ytterligere rentekutt fra Norges Bank tror ikke Olsen at norske husholdninger setter på bremsen, til tross for mindre tiltro til fremtiden nå enn under finanskrisen.

- Norsk økonomi kan dermed komme til å klare seg ganske greit selv med oljepris på 50 dollar fatet, oppsummerer han.

 

 

Les også: - Det er en betydelig svekkelse i antall «big spenders»

- Innholdet kan være noe annet

Dette boligmarkedet snudde i år: - Det har gått superbra

 

Se også:

Britene gleder seg over billige, norske juletrær:

Britene gleder seg over billige norske juletrær
Akkurat nå er ett britisk pund verdt rundt 13 norske kroner. Det begeistrer briter, som har Norge som en av hovedlevrandørene av juletrær.
01:13
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.