- 3D-printing kan innen 2030 kutte oljeetterspørselen med tre millioner fat, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt.

Dialogmøte Oljebransjen, Stavanger. Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, sjef for Norsk olje og gass
Dialogmøte Oljebransjen, Stavanger. Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, sjef for Norsk olje og gass (Foto: Tomas Larsen)
De rundt 30 oljetoppene som i formiddag var samlet i Stavanger til et dialogmøte i regi av det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget for grønn konkuransekraft stusset trolig over analysen fra Nordeas profilerte oljeanalytiker.

Saltvedts anslag betyr at 3D-printeren i fremtiden kan ha like stor betydning for etterspørselen etter olje som elektriske biler. Tre millioner fat dagen er rundt 1,5 ganger Statoils daglige produksjon.

  Som med elbilene

Tre millioner fat olje er rundt like mye som Det internasjonale energibyrået IEA i dag mener er tilbudsoverskuddet i olejmarkedet -  et tilbudsoverskudd som har sendt oljeprisen fra 115 dollar fatet sommeren 2014 til dagens pris på vel 35 dollar fatet.

I sist uke kom en fersk analyse fra Bloomberg New Energy Finance som anslo at økt bruk av elektriske biler vil senke oljeetterspørselen med to millioner fat olje dagen i 2023.

Les mer her: Elbilene skaper neste oljekrise

- 3D-printeren kan utfordre 41 prosent av flyfrakten, 37 prosent av containertrafikken og 25 prosent av lastebiltransporten i 2030, sier Saltvedt.

  Sender råvarene direkte

Det er i en analyse fra revisjons- og konsulentselskapet PwC tallene kommer frem.

- Hvordan er det mulig at bruk av printere kan få slike store utslag for oljeetterspørselen?

- Norge sender i dag foreksempel aluminium til en fabrikk i Kina som sender deler til Tyskland. I fremtiden kan vi se at vi sender råvarer direkte til Tyskland der en 3D-printer gjør jobben som i dag gjøres i Kina.

  Kan kutte produksjonsledd

Hun mener at man i fremtiden kan kutte et ledd i produksjonen av en vare og nesten sende råvaren direkte til sluttbrukeren eller lokale distributører.

- Det betyr at printeren er en av de største truslene mot oljeindustrien?

- Ja, den kan bli det.

- Og en like stor trussel for industrien som elekriske biler?

 - Ja.

Les også: - Det er ikke så mørkt som man kunne fryktet

Dropper apper – lager dingser  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.