Det er august 2012. Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets går på talerstolen på den årlige olje- og offshorekonferansen i Stavanger (ONS). Én uke tidligere hadde han sluppet en rapport som slo ned som en bombe i miljøet.

Som den aller første i Norge, varsler Kjus at en rekordlang periode med oppgang gikk mot slutten. Han blir møtt med stor skepsis.

- Folk kom til DNB-standen og sa at dette bare var tull, minnes oljeanalytikeren.

- Samme retning

Denne uken blir nordsjøolje notert til rundt 85 dollar fatet etter å ha stupt fra en topp på 115 dollar fatet i sommer. Før det kraftige fallet, hadde oljeprisene steget jevnt og trutt helt siden tusenårsskiftet, kun avbrutt av resesjonen i 2008 og 2009.

Utviklingen har ikke minst kommet overraskende på Norges Bank.

DNB Markets var tidligere kjent som ett av de mest oljeoptimistiske meglerhusene. Helomvendingen for to år siden ble begrunnet med skiferoljerevolusjonen i USA. Kjus ventet produksjonsboom.

Selv om analytikeren i ettertid har gjort justeringer, understreker han at retningen hele tiden har vært den samme.

- Det ligger an til at jeg treffer bra med min prognose for 2014, som ble satt til 102 dollar før året startet. Å treffe på oljeprisnivået er riktignok ikke noe å være stolt av. Hvem som helst kan «skyte ut» et tall, sier han og fortsetter:

- Det er for mange bevegelige faktorer i oljemarkedet til at man kan regne seg frem til hvilket nivå oljeprisen bør være på. Jeg er mer fornøyd med at jeg har klart å predikere at prisene skulle ned.

- Litt pussig

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets har fulgt oljeprisen i åtte år. Hun husker godt diskusjonene rundt DNB Markets sine pessimistiske prognoser på oljemessen i Stavanger i 2012.

- Den gang var det mye oppmerksomhet rundt skiferrevolusjonen. Det synes jeg var litt pussig. Vi hadde allerede snakket om dette i et par år, forteller hun.

Selv ble Saltvedt likevel først alvorlig bekymret i sommer. 

- Oljeprisen kan ikke fortsetter oppover i det uendelige. I fjor var vi «spot on». Akkurat når vendepunktet skulle komme, var ikke klart, sier Saltvedt.

Nedjusterer prognosene

Fredag morgen svekker prisene seg etter å ha steget dagen før, blant annet som følge av tegn til etterspørselsvekst og nyheter om at Saudi-Arabia reduserte sin produksjon i september, skriver TDN Finans.

Både Saltvedt og Kjus vil nedjustere sine nåværende prisprognoser for de neste årene. Kjus legger fram rapporten i neste uke.

- Jeg har ikke helt bestemt meg, men det blir mellom 70 og 90 dollar fatet, sier han.

Les også:
Kan tjene 20 millioner på skoleoppgaven sin
Fredriksen sluker gassrederi
Asia i dag: Får betalt for å låne penger  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.