Oljeprisen falt betydelig fredag, og nådde sitt laveste punkt på mer enn to måneder. Mandag holder oljeprisen seg på de lave nivåene.

Et fat med nordsjøoljen Brent 1. posisjon handles mandag kveld til 44,6 dollar. Siden starten av juli har oljeprisen falt 12 prosent.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets mener hovedgrunnen til prisfallet er at lagrene av raffinerte oljeprodukter, særlig bensin, har blitt høyere. Dette frykter markedet vil føre til at raffineriene senker produksjonen, og at etterspørselen etter råolje vil falle.

- Etterspørselen har vært opp, men det har vært enda mer økning i produksjonen. Da har man bygget opp sesongmessig veldig høye bensinlagre, sier han til DN.

Dermed begynner raffineriene å slite med marginene sine, forklarer Kjus.

- Markedet frykter at raffineriene snart må begynne å eskalere ned produksjonen sin, fordi marginene blir for svake, sier han.

Når raffineriene senker produksjonen sin, fører det til at etterspørselen etter råolje faller. Det svekker oljeprisene.

- Lå i kortene

Ifølge Kjus er bensinmarkedet hovedårsaken til prissvekkelsen, men han trekker også frem at spekulanter som har solgt seg ned har bidratt til lavere oljepriser.

Kjus viser imidlertid til at prisnivåene vi er på nå, er på linje med det glidende gjennomsnittet for kursen de siste 100 dagene. Glidende gjennomsnitt er en trendindikator, som kan identifisere langsiktige trender.

- Det lå i kortene at vi skulle falle ned dit vi er nå. Så får vi se om det er mulig å presse lenger ned. Det kan godt hende vi ikke skal noe særlig lenger ned, sier han.

Oljeanalytiker Thina M. Salvtedt i Nordea Markets peker også ut høye bensinlagre som grunnen til at oljeprisen har falt.

- Det er ekstremt mye tilgang på bensin. Det ser ut som man nesten kan komme ut av denne feriesesongen med høye bensinlagre, sa Saltvedt til DN fredag.

Ifølge henne er det en helt annen situasjon enn det var ifjor.

Hun viser til at de høye bensinlagrene fører til at profittmarginene faller og at raffineriene ikke ser noe vits i å produsere mer bensin.

- Da faller også etterspørselen etter råolje, og da får du en svekkelse, sier Saltvedt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Oljeprisen de siste tre måneder. Skjermdump: Infront.
Oljeprisen de siste tre måneder. Skjermdump: Infront.
 

Tror på prisoppgang

Kjus i DNB Markets tror oljeprisen likevel skal stige fra dagens nivåer.

Han viser til at det er fall i global oljeproduksjon. Fallet har imidlertid blitt noe hjulpet av brannen i Canada og sabotasje i Nigeria.

- Vi tror at fallet i oljeproduksjonen vil bli mer synlig i andre halvår. Selv om Nigeria skulle lykkes i å få noen fat tilbake, ligger det et strukturelt fall i non-Opec-produksjon, sier Kjus.

Oljeanalytikeren venter at den globale råoljeproduksjonen vil fortsette å falle fremover.

- Når du da fortsatt har etterspørselsvekst, er det egentlig bare et tidsspørsmål før de fundamentale forholdene strammes inn. Vi tror det vil bli ganske store lagertrekk i løpet av to år, sier han.

Kjus har et anslag på en oljepris på 55 dollar per fat i fjerde kvartal i år.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Oljeprisen tynges av tre faktorer

Parti-topp går før Clinton-møte

Nintendo-aksjen stuper etter Pokémon-varsel  

Eksperter mener Kjell Inge Røkke og Akers maktbruk snur opp ned på en kriserammet rederibransje (+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

De beste taxfree-vinene
Her er de beste kjøpene fra vinhyllene i taxfree-butikken på Gardermoen.
02:33
Publisert: