Det er optimisme i oljemarkedet om dagen.

Tidlig torsdag morgen norsk tid ble et fat olje med levering i juli handlet til over 50 dollar for første gang i år. Oljeprisen er nesten doblet siden bunnivået på 27 dollar fatet i begynnelsen av året.

Og ekspertene venter fortsatt oljeprisvekst.

Tre grunner

- Vi tror oljeprisen vil fortsette å stige i andre halvår og handle mellom 50 og 60 dollar fatet i andre halvår og nå 70 dollar fatet innen slutten av neste år, sier oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto til DN.

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto.
Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Han peker på tre grunner til oljeprisutviklingen han ser for seg fremover:

  • Fortsatt robust vekst i oljeetterspørselen de nærmeste årene
  • Vesentlig lavere vekst i produksjonen fra oljekartellet Opec
  • Fallende produksjon utenfor Opec-kartellet, også utenfor USA

- Hvis dette skjer vil markedet fra og med 2017 igjen ha behov for vekst i oljeproduksjonen i USA på 0.7-0.9 millioner fat per dag, og da trenger vi priser på mellom 60 og 80 dollar fatet de nærmeste årene for igjen å få vekst i oljeinvesteringene, sier Omdal.

Oljegiganter i trøbbel

Det er flere argumenter for at disse hendelsene skal inntreffe. Flere medlemmer av oljekartellet Opec har store produksjonsproblemer. Venezuela, som har verdens største påviste oljereserver, er inne i en dyp økonomisk og politisk krise, og utsiktene er svært usikre for landet.

Libya og Nigeria, som er to av de største oljelandene i Afrika, har begge sett sin produksjon og eksport av råolje rammet av vold og sabotasjeangrep på oljeledninger og annen infrastruktur. I tillegg har Iran, som det siste året har økt sin oljeproduksjon betydelig, nådd sine egne produksjonsmål og ventes ikke å øke produksjonen like raskt fremover.

Utenfor Opec har Canada blitt rammet av en skogbrann som har lammet deler av oljeproduksjonen i landet. USA, som har vært en de største bidragsyterne til oljeoverskuddet i markedet, har sett fallende oljeproduksjon over lang tid ettersom oljeprisen gjør flere brønner og oljefelt ulønnsomme.

Tror på rask oppgang

Omdal er ikke den eneste som tror på fortsatt prisvekst.

Både analysesjef Bjarne Schieldrop i SEB og oljeanalytiker Thina Saltvedt tror på prisvekst.

Til DN sier Schieldrop at han venter en oljepris på 60 dollar fatet innen sommeren.

- Jeg tror det vil skje før juli er omme fordi et markant nedtrekk i råoljelagrene vil sammenfalle med raffinerier i Asia som kommer tilbake og øker kjøp av råolje, sier han.

Les mer her: Analysesjef: «Helt sikker» på at oljeprisen når 60 dollar fatet

Saltvedt tror også oljeprisen skal opp til 60 dollar fatet, men venter en «humpete» vei opp for oljeprisen.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Asia i dag: Alibaba under etterforskning

Ingen streik i staten

Usikker på om det er lov å gjøre feil dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv: Tar Reitans pengebinge til børs dnPlus

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Vil én avgift snu opp ned på norsk flytrafikk til utlandet? Kan Martin Kolbergs engasjement dra ned prisen på Telenor og andre statseide selskaper? Og bør laksefesten på børsen bety mer oppdrett i norske fjorder?

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.