Analytikerne i Goldman Sachs tror prisen for amerikansk lettolje kan falle helt ned til 39 dollar fatet innen et halvt år. Også nordsjøoljen vil fortsette å falle i verdi på grunn av et overmettet marked, ifølge analytikerne.

– Fallet i oljeprisene er forbløffende. For å snu trenden, må tempoet i skiferoljeboringen ned, slik at markedet blir mindre overfylt og prisene kan stabilisere seg, sier Michael McCarthy i CMC Markets Sydney. 

Prisene på oljekontrakter faller tirsdag morgen videre, etter å ha blitt svekket med rundt to og en halv dollar pr fat mandag.

Nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI prises rundt én dollar lavere enn de gjorde da Oslo Børs stengte mandag.

Produksjon

Ingen av de store oljeprodusentene viser tegn til å redusere sin produksjon i den pågående kampen om markedsandeler. Samtidig spekuleres det i at voksende amerikanske oljelagre vil forsterke det tilbudsoverskuddet som har sendt oljeprisene ned på sine laveste nivåer siden april 2009, skriver Bloomberg News.

Estimater nyhetstjenesten har innhentet, viser at oljelagrene i USA ventes å ha steget med 1,75 millioner fat, når det amerikanske energidepartementet onsdag offentliggjør statistikk for uken frem til 9. januar.

Suhail Mazrouei, energiminister i De forente arabiske emirater (UAE), sa mandag at hans land vil stå ved sin plan om å øke produksjonskapasiteten, selv i en situasjon med «ustabile priser».

-Tilgangen på olje er rikelig. Dette vil kreve at noen fra produksjonssiden bestemmer seg for å kutte, og den eneste organisasjonen som er i stand til å foreta seg noe avgjørende er Opec. Jeg kan ikke se for meg at USA reduserer produksjonen, sier David Lennox, ressursanalytiker i Fat Prophets i Sydney, til nyhetstjenesten.

Prisene

Differansen mellom nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er det seneste døgnet redusert med ytterligere nesten 60 cent, slik at Brent-premien mandag morgen er på 1,19 dollar pr fat.

Ved stengning på oljebørsene i London og New York mandag var Brent-premien på 1,36 dollar pr fat, som er det laveste siden juli 2013.

WTI 1. posisjon, som er februarkontrakten, er på 45,30 dollar pr fat tirsdag morgen, ned 78 cent fra forrige handledag, da kontrakten falt 2,27 dollar til 46,09 dollar pr fat.

Da Oslo Børs stengte mandag, lå kontrakten på rundt 46,10 dollar fatet.

Brent 1. posisjon, som er februarkontrakten, ligger på 46,49 dollar pr fat tirsdag morgen, ned 94 cent fra forrige handledag, da kontrakten falt 2,68 dollar til 47,43 dollar pr fat.

Ved stengetid for Oslo Børs mandag lå prisen på om lag 47,49 dollar pr fat.

Brent spot for umiddelbar levering ble mandag kveld handlet for 47,15 dollar pr fat, ned 2,76 dollar fra foregående handledag.

Les også:
Denne drikken øker mest hos Vinmonopolet
Charlie Hebdo setter Muhammed-karikatur på forsiden
På oppkjøpsjakt med 400 mill. i cash  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.