Oljeprisene faller fredag kveld tilbake fra årsbestenoteringer tidligere på dagen.

Den ukentlige riggtellingen fra Baker Hughes, som ble publisert fredag kveld, viste at antall aktive oljerigger i USA økte denne uken. Det er første gang i år at tellingen viser oppgang.

Oppgangen var riktignok bare på én eneste rigg til 387 rigger. I løpet av det siste året har antallet aktive oljerigger falt med 438.

Ukens oppgang kan likevel være et mulig varsel om at bunnen er i ferd med å nås.

Overflod

Overflod av olje i markedene er bakgrunnen for oljepriskollapsen de siste årene. Økningen i produksjonen av amerikansk skiferolje har blitt pekt på som en av hovedårsakene. Samtidig har verdens sentrale produsenter vist liten vilje til å gjennomføre tiltak som kan bidra til å balansere forholdet mellom tilbud og etterspørsel.

I motsetning til tradisjonell feltutvikling har skiferolje gjerne lave inngangsinvesteringer og kort tid til produksjonsstart. Til gjengjeld er driftskostnadene høyere og levetiden lavere enn på tradisjonelle felt.

Lavere oljepriser har derfor ført til at mange amerikanske rigger er blitt tatt ut av drift de siste årene. Den daglige produksjonen i USA har falt fra en topp på rundt 9,6 millioner fat ifjor sommer til 9,07 millioner fat i forrige uke, ifølge tall fra Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy EIA.

Dersom nedgangen i antall aktive rigger stopper opp, kan utsiktene til ytterligere nedgang i amerikansk produksjon være begrenset og på ny skape usikkerhet om videre oppgang i oljeprisen.

Håp om frys

De siste dagene har oljeprisen steget på forventninger om produksjonsfrys etter at det ble kjent at rundt 15 oljeprodusenter både innenfor og utenfor oljekartellet Opec møtes i Qatar 17. april.

Oljeprisen har også fått medvind fra en svakere dollar. Den amerikanske valutaen har svekket seg rundt 1,5 prosent mot euro etter at Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve onsdag kveld signaliserte at det blir færre renteøkninger i år enn den tidligere har sett for seg.

Sterkere dollar

Fredag ettermiddag og kveld har imidlertid dollaren blitt styrket mot den felleseuropeiske valutaen.

- Oljeprisen faller litt når dollaren stopper å stupe. Vi har hatt et dramatisk rally til bestenoteringer for året og det er på tide at ting roer seg ned litt. Jeg tror ikke dette vil forstyrrer den generelle trenden i det hele tatt og vi bør snart begynne å bevege oss høyere, sier Thomas Finlon i Energy Analytics Group til Bloomberg News.

Prisene på både europeisk og amerikansk olje er ned sammenlignet med årsbestenivåene tidligere på dagen. Et fat nordsjøolje med levering neste måned omsettes for 41,39 dollar fatet etter å ha vært omsatt til 42,54 dollar på det meste tidligere fredag.

Amerikansk WTI-olje med levering neste måned handles til 41,12 dollar fatet etter å ha vært handlet til 42,49 dollar fatet på det meste tidligere på dagen.

 

Baker Hughes' riggtelling

Endring i antall rigger siste uke og siste år. Kilde: Baker Hughes.

Les også på DN.no:

Han er Statoils dyreste mann

Kjos inn i Morgan Kane-selskap

Orkla selger seg ut av svensk selskap

Har du fått med deg denne?

 

Forskere mener gutter blir dummere av å se på tv. Dette mener de selv.
02:38
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.