Nordsjø-olje med levering i april stiger til 110 dollar fatet på uroen i Libya. Brent-kontrakten er opp 4,30 dollar til 110,08 dollar onsdag ettermiddag etter å ha vært oppe i 110,35 dollar fatet.

Uroen i Midtøsten og Nord-Afrika og den påfølgende effekten på oljeprisen får forskjellige markedsaktører til å tenke i nye baner.

Nyhetsdirektør John Kingston i oljebransjetjenesten Platts Global sier til Fox News tirsdag at USA nå bør ta i bruk olje fra sine strategiske lagre.

-Hvorfor selger ikke USA olje fra sine strategiske lagre? De ble bygget sent på 1970-tallet og tidlig på 1980-tallet i respons for frykten om at et land i Midtøsten skulle oppleve uro, og at eksporten ville bli kuttet. Gjett hva? Det skjer nå. Hvis det ikke blir solgt olje fra strategiske lagre nå, hva er vitsen med å ha dem?, sa Kingston i et intervju med Fox News ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

Høy kvalitet
Han viser til at Libyas produksjon i flere måneder har ligget stabilt på 1,5-1,6 millioner fat pr dag.

-I verste fall må vi erstatte det, justert for litt innenlandsk forbruk i Libya. De strategiske reservene er på 700 millioner fat. Dersom en million fat blir solgt til markedet kan vi selge derfra i 700 dager, sa han.

Kingston sier videre at oljen fra Libya er ekstra lett, og har god kvalitet, og derfor blir handlet med en premie på andre kvaliteter. "Fjerning av olje fra Libya kan dermed påvike prisene mer enn om en fjerner tilbud med olje av lavere kvalitet", skriver Kingston i sin blogg.

Direktør Nobuo Tanaka i Det internasjonale energibyrået IEA, sier derimot til Wall Street Journal onsdag at IEA denne uken vil diskutere å trekke olje fra de strategiske oljelagrene.

-IEAs medlemmer er så langt ikke enige om hvorvidt eller når de vil trenge å tappe fra kriselager i lys av mulige produksjonsbortfall i Libya, sier han ifølge TDN Finans.

Libya stengte alle sine havner tirsdag, også dem som benyttes til oljeeksport. Eni og Repsol har stanset sine aktiviteter i Libya.

Ved lunsjtider kom det imidlertid melding om at et aframax-skip hadde tanket 600.000 fat olje fra havnene i Zawia og Es Sider natt til onsdag.

- Vil kompensere umiddelbart
IEA er kommet til enighet med Opec og Saudi-Arabia om at produsentene skal benytte den ledige kapasiteten i fall Libya faller bort.

-I et svært stramt marked vil selv veldig små brudd utløse en veldig stor prisoppgang. I så fall, bør vi være mer fleksible eller aktive i å bruke lagrene våre?, spør Tanaka.

Saudi-Arabias oljeminister Ali Naimi uttalte samtidig tirsdag at de fortsatt mener oljemarkedet er godt forsynt med olje, men at de er klare for å øke produksjonen for å erstatte et bortfall av Libya.

-Jeg tror ikke noen egentlig vet hva som skjer i Libya. Uansett, det har ikke vært noe bortfall. Når vi ser et tilbudsbortfall, vil vi kompensere det umiddelbart, sier han, ifølge FT.

Les også: Frykter stopp i Saudi-Arabia

Ser oljeprisen i 220 dollar hvis eksporten stanser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.