Helge Lund snakket i dag på presentasjonen av det internasjonale energibyråets (IEA) rapport "World Energy Outlook". Byrået reiser verden rundt med sitt dystreste budskap noensinne: Klimakampen må kjempes nå, og det må gjøres betydelige investeringer øyeblikkelig i olje og gass hvis ikke kull skal ta over. Det er en utfordring midt i finanskrisen.

Les mer: IEA varsler ragnarokk

Lund gjorde ikke noe for å pynte på bildet.

- Samtidig som oljeprisen har rast fra i sommer er vi blitt møtt av en kostnads-tsunami. Prosjekter blir allerede utsatt, sa Lund. Og til forskjell fra tidligere, da Lund har nøyd seg med å understreke StatoilHydros sterke finansielle posisjon, er det nå klart at det kan få konsekvenser også på norsk sokkel.

- Vi kan ikke fortsette som om ingenting har skjedd. Vi er nødt til, som alle andre selskaper jeg kjenner til, å gå gjennom alle prosjekter vi skal inn i. Vi må ha ned kostnadene og vi må sørge for at vi ikke mister den finansielle fleksibiliteten, sa Lund fra talerstolen.

Skal ha kontroll i krisen
Kommunikasjonsdirektør Ola Morten Aanestad forklarer at det betyr at alle prosjekter der det ikke er bundet opp kapital eller StatoilHydro er bundet til kontrakter, vil bli gjennomgått.

- Det betyr ikke at vi skal trekke i håndbremsen, men at vi skal ha kontroll gjennom finanskrisen, og ingen vet hvor lenge den varer, sier Lund, samtidig som han gjentok at selskapets langsiktige strategi skal ligge fast.

- Men personlig ser jeg en større usikkerhet for hele industrien, og usikkerheten er størst på nedsiden.

Lund benyttet også anledningen til å påpeke at kvaliteten på underleverandørenes arbeid gjennom høykonjunkturen har vært for dårlig.

- Vi må bruke perioden som kommer til å bedre kvaliteten og få ned kostnadene.

Hva tror du om fremtiden for det norske oljeeventyret? Kommenter saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.