WTI-frontkontrakten faller under 100 dollar fatet mandag morgen til den laveste prisen på seks måneder etter at raffinerier i Mexicogulfen unngikk store skader fra orkanen Ike.

Mer enn 20 prosent av USAs raffinerikapasitet ble stengt ned i forbindelse med at orkanen Ike traff land i Housten-området, noe som ga begrenset oljeleveringen, som igjen førte til at det amerikanske oljedepartementet frigjorde 309.000 fat fra dets strategiske lagre.

-Ike kom og ingen alvorlig skade ble gjort på infrastrukturen. Det generelle markedssentimentet er bestemt bearish på bakgrunn av avtakende oljeetterspørsel, sier seniorkonsulent Victor Shum i Purvin & Gertz til Bloomberg News.

Totalt er 14 raffinerier i Texas og Lousiana-området stengt ned som følge av Ike, noe som tilsvarer en prosesseringskapasitet på 3,57 millioner fat pr dag.

-Det ser ut som vi har dukket unna en ny kule. Raffineriene i Houston- området ser ut som om å ha kommet fra orkanen bemerkesverdig i orden, sier rimelig i orden, sier direktør for energirådgivning i Caameron Hanover, Peter Beutel.

Oljeprisen faller også på bekymring rundt at den økonomiske veksten avtar i USA etter at Lehman Brothers er i ferd med å gå konkurs etter at potensielle kjøpere av banken har gått fra samtalene rundt et eventuelt kjøp av banken.

WTI-frontkontrakten, som er oktober-kontrakten, er ned 2,18 dollar til 99,00 dollar fatet mandag morgen i elektronisk handel etter å ha sluttet opp 0,31 dollar pr fat til 101,18 dollar fredag. Kontrakten var notert til rundt 102,50 dollar ved stengetid på Oslo Børs.

Brent 1.posisjon, som er oktober-kontrakten, er ned 1,58 dollar til 96,00 dollar pr fat mandag morgen etter å ha falt 0,06 dollar til 97,58 dollar pr fat forrige handelsdag.

Brent spot sluttet på 94,96 dollar fredag, mot 95,38 dollar forrige handelsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.