Frontkontrakten på amerikanske WTI-olje, noe som nå betyr levering i september, kostet i 17-tiden 123,28 dollar. Det er et fall på 2,11 dollar bare siden sluttprisen igår kveld.

Dette kommer på toppen av prisfall det meste av denne uken, og prisen fredag er den laveste på syv uker, ifølge tv-stasjonen CNBC.

Analytikere tv-stasjonen har snakket med mener prisen skal falle videre. Dette skyldes at det stilles spørsmål om etterspørselen kan holde seg høy. Flere analytikere mener den er på vei ned både i USA og verden forøvrig.

Går short
Troen på at prisen skal videre ned er såpass stor at antall investorer som tar shortposisjoner, skal være økende. Ved å ta såkalte shortposisjoner, satser investorene på å tjene penger på lavere oljepris.

Ray Carbone, som jobber for Paramount Options i USA forteller Bloomberg TV at markedet nå tester nivået før oljeprisen begynte å stige voldsomt. 4. juni kostet et fat WTI-olje 122,15 dollar fatet og i følge Carbone er det store spørsmålet om den vil gå under dette nivået nå.

Avmatningen sprer seg
Om så skjer, mener Carbone oljeprisen kan falle til vesentlig lavere nivåer.

- Dette er et spørsmål om etterspørsel. Det har kommet noen svake tall fra eurosonen som kan tyde på at avmatningen i den amerikanske økonomien har smittet over til Europa. Det kan tyde på at den også kan nå de nye vekstmarkedene (emerging markets), sier Carbone til Bloomberg TV.

Enkelt analytikere ser for seg oljepriser på rundt 90 dollar i løpet av forholdsvis kort tid.

Fikk ikke tilslutning
Det amerikanske senatet diskuterte fredag et lovforslag som skulle begrense muligheten til å spekulere i oljeprisen og derigjennom få oljeprisen ned. Forslag fra demokratene fikk ikke stor nok tilslutningen til å komme til reell avstemming og er derfor dødt for denne gang.

Kort tid etter at dette ble kjent begynte oljeprisen å stige noe igjen, og i 18:30-tiden norsk tid er den ned rundt en dollar fra torsdag, mens den tidligere på dagen var ned mer enn to dollar.

Råolje har falt syv av ni handelsdager siden den ble notert til rekordhøye 145,18 dollar fatet 14. juli.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.