Prisene på oljekontrakter holder seg stabile på høyere nivåer fredag morgen, etter at nordsjøolje torsdag sluttet på sin høyeste pris siden 4. januar.

Brent-kontrakten handles for rundt en halv dollar mer per fat enn da Oslo Børs stengte torsdag, mens den amerikanske referanseoljen WTI har steget med om lag en kvart dollar i samme tidsrom.

Oljeprisene går i retning av sin lengste sammenhengende rekke med ukentlig oppgang siden mai i fjor, i en situasjon hvor Nigeria bekreftet at nøkkelland i Opec vil holde et møte med Russland denne måneden, for å bringe videre samtalene om en avtale om å fryse oljeproduksjonen, skriver Bloomberg News.

Det vil bli en «dramatisk prisbevegelse» når møtet finner sted 20. mars, sa den nigerianske ministeren for petroleumsressurser, Emmanuel Ibe Kachikwu, torsdag.

Venter prisoppgang

Daniel Yergin, nestsjef i rådgivningsgruppen IHS, sier at en frysing av oljeproduksjonen vil bidra til å skape balanse i markedet, og utløse en prisoppgang i andre halvår.

Saudi-Arabia, Russland, Qatar og Venezuela avtalte i Doha 16. februar at de vil fryse produksjonen dersom andre produsenter følger opp i et forsøk på å håndtere tilbudsoverskuddet i oljemarkedet.

- Investorer kjøper seg ikke nødvendigvis inn i et bull-marked-scenario ennå, men det er i det minste en lettelse at prisen har sluttet å falle, sier Ric Spooner, sjefanalytiker i CMC Markets i Sydney, til Bloomberg News.

Han fremholder at det vil bli svært vanskelig å gjennomføre en produksjonsfrys.

- Markedet venter ikke at Iran skal begrense sin produksjon. De store oljelagrene fungerer som et hinder mot noen virkelig stor prisoppgang fra dagens nivåer, sier Spooner.

Russlands energidepartement bekrefter sin deltagelse på et møte om frysing, men fremholder at tid og sted for et møte fortsatt diskuteres.

Usikkerhet knyttet til Iran

Den nigerianske petroleumsministeren spesifiserte ikke om Iran vil delta på det planlagte møtet.

Differansen mellom Brent- og WTI-kontrakter har det seneste døgnet steget med rundt 4 cent per fat, slik at Brent-premien fredag morgen er på om lag 61 cent per fat for kontrakter med samme forfallsmåned.

WTI 1. posisjon, som er april-kontrakten, noteres til 34,77 dollar per fat fredag morgen, opp 20 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten falt 9 cent til 34,57 dollar per fat.

Da Oslo Børs stengte dagen før, lå WTI-prisen på rundt 34,50 dollar per fat.

Brent 1. posisjon, som er mai-kontrakten, handles for 37,15 dollar per fat fredag morgen, opp 8 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 14 cent til 37,07 dollar per fat.

Årets høyeste sluttnotering er på 37,22 dollar per fat, fra 4. januar.

Brent-kontrakten lå på om lag 36,60 dollar per fat da Oslo Børs stengte dagen før.

Brent spot for umiddelbar levering noteres til 37,19 dollar per fat, opp 15 cent fra torsdag, da prisen steg 1 cent til 37,04 dollar per fat.

Les også:

Asia i dag: Advarer mot lovløse tilstander

Mugabe: – Diamantgruvene nasjonaliseres

Norwegian vokser videre

 

Se på DNtv: Eiendommenlig elbil

Eiendommelig elbil
Når Morgan skal lage elbil, gjør de det selvsagt på en sjarmerende måte.
00:45
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.