- Vi har vært gjennom «the mother of all shocks» for norske økonomi. En oljepris som stuper fra 115 dollar til 27 dollar fatet. Det skjedde brått og uventet for alle. Ingen så det komme og ingen tenkte at det kunne falle så fort og så mye, sier Nordea-topp Thorodd Bakken.

Han har ansvaret for bankens storkundeavdeling i Norge, i tillegg til at han leder investeringsbankdelen av Nordea i Norge. Med ansvaret for storkundeavdelingen styrer han en låneportefølje på i underkant av 100 milliarder kroner.

Bakken mener det nå kan konstateres at norsk økonomi og norsk næringsliv er mer bunnsolid enn mange har fryktet.

- På forhånd spurte alle: Hva skal til for at det skal gå skikkelig galt med Norge? Jo, det må et oljefall til. «God forbid». Så skjedde det, legger han til.

Har nådd rentebunnen

I løpet av sommeren og høsten har en rekke økonomiske indikatorer vist at bunnen i norsk økonomi trolig er lagt bak oss for denne gang. Selv om økonomien viste tegn til å bremse fullstendig opp mot slutten av fjoråret, havnet den aldri i resesjon.

På sensommeren i år varslet bedriftene i Norges Banks regionale nettverk at det er utsikter til bedring i samtlige bransjer fremover. I forrige uke bekreftet en ringerunde til et utvalg av bedriftene i nettverket at utviklingen siden den tid har vært omtrent som ventet.

Mens sentralbanken før sommeren anslo at den i løpet av høsten ville gjøre et nytt kutt i den allerede rekordlave styringsrenten på 0,5 prosent, ble planene lagt om i september. Da varslet sentralbanken at den trolig er ferdig med rentekuttene og at renten trolig kommer til å bli liggende på dagens nivå det neste året.

På torsdagens rentemøte valgte sentralbanken å holde renten uendret på 0,5 prosent.

- Alle trodde Norge kom til å gå konk

- Kronen svekket seg fordi alle ute trodde at Norge kom til å gå konk. Men norsk økonomi har klart dette sjokket helt usedvanlig godt, mye bedre enn vi hadde trodd, sier Bakken.

- Noen bransjer har fått kjempesmeller, men resten av norsk økonomi har klart seg usedvanlig godt, legger han til.

- Mye bedre enn vi hadde trodd

Han mener den svake kronen er litt av forklaringen.

- Det er sektorer som har boomet og som har hatt ekstrem drahjelp fra en sterkt fallende krone, sier Bakken.

- Man har lurt på hvor stor andel utgjør oljesektoren av norsk økonomi og hvor stor er smittefaren. Nå har vi svaret: Ikke bare har resten av norsk økonomi gått bra, det har gått mye bedre enn vi hadde trodd. Samlet ledighet faller, trenden snur i Rogaland og på Vestlandet, legger han til.

Ledighetstoppen kan være passert

Oljesmellen traff midt i hjertet av norsk oljeindustri. På Sør- og Vestlandet skjøt leidgheten i været. En rekke olje- og oljerelaterte selskaper ble nødt til å gjennomføre knallharde kuttrunder.

Det er anslått at rundt 40.000 oljejobber er blitt borte i løpet av de siste årene. Rundene med nedbemanninger er trolig ikke over.

 

For andre deler av landet har imidlertid oljesmellen fortonet seg ganske så annerledes. Oljepriskollapsen har vist seg å gi langt mindre smitteeffekter enn mange lenge fryktet.

Da oljeprisen startet å falle sommeren for to år siden, var den registrerte arbeidsledigheten hos Nav på 2,7 prosent av arbeidsstyrken. Da prisbunnen ble nådd i januar i år hadde ledigheten nådd det som foreløpig kan se ut til å bli toppen i denne omgang: 3,4 prosent.

 

I forrige uke la Nav bort gamle spådommer om at ledigheten ville fortsette å stige.

«Utviklingen i den registrerte ledigheten så langt i år har vært klart bedre enn vi anslo i vår forrige prognose, og vi må derfor nedjustere vår prognose både for 2016 og 2017», heter det i Nav-rapporten Arbeid og velferd som ble lagt frem onsdag denne uken.

Med andre ord kan ledighetstoppen for lengst være lagt bak oss.

- Nød lærer naken kvinne å spinne

Nordea-toppen mener noe av grunnen til at norsk økonomi har overrasket positivt er at vi er mer tilpasningsdyktige enn mange har spådd og fryktet.

- Det er fortsatt tøffe tak i oljeservice, men før hadde vi oppsigelser på 3000 og 4000 av gangen, nå er det permitteringer på 100 og 200. Arbeidsstyrken er fleksibel og tilpasningsdyktig, sier Bakken.

- Det er mye snakk om at vi er for avhengig av olje og energi. At det er en sektor som ikke er tilpasningsdyktig og nå må vi omstilles. Jeg er ikke enig i det. Jeg ser en sektor som er omstillingsdyktig. Nød lærer naken kvinne å spinne. Og det skjer, as we speak, legger han til.

Han er imponert over det han ser.

- Bedriftene vi møter tenker nytt, utvikler nye konsepter, flytter kapasitet og arbeidsstyrker. Skiftet skjer og vi er imponerte, sier Bakken.

Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) for august viste torsdag morgen en arbeidsledighet på 137.000 personer, eller 4,9 prosent. Dette er i tråd med markedets forventninger, men under anslaget fra DNB Markets, som hadde ventet en uendret rate på 5,0 prosent.

Les saken: SSB: Nedgang i ledigheten i Norge
 

- Skulle gjerne hatt mer etterspørsel

Nordea kjøpte Christiania Bank og Kreditkasse i 2000. Kredittkassen ble etablert i 1848 og var Norges eldste forretningsbank. Bakken forteller at banken står stødig i Norge, ser på Norge som hjemmemarked og kjernevirksomhet og er lånevillig til norske selskaper og privatpersoner. Nordea har en total internasjonal låneportefølje på hele 3113 milliarder kroner (345 milliarder euro) og en låneportefølje i Norge på 518 milliarder kroner.

- Vi låner villig ut til gode prosjekter og sunne virksomheter. Vi er den største nordiske spilleren, vi skal aldri være stengt for forretninger, sier Bakken.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

00:00
Publisert:

 
Johaug: Jeg hadde ikke klart dette uten Nils Jakob
Therese Johaug forteller hvor mye støtten fra det norske folk, lagvenninnene og ikke minst kjæresten har betydd i den tunge perioden.
14:10
Publisert: