Prisene på oljekontraktene viser mandag morgen sine største fall på to måneder, etter at samtalene mellom store oljeprodusenter i Doha søndag endte uten noen avtale om begrensninger i produksjonen.

Prisen på nordsjøolje, som så sendt som tirsdag sluttet på 44,69 dollar per fat, var ved midnattstider natt til mandag nede i 40,10 dollar, men har i morgentimene tatt seg opp til 41,37 dollar per fat.

- Helgens forhandlinger er en demonstrasjon av at Saudi-Arabia, som visekronprins Salman tydelig har gitt uttrykk for, ikke ønsker å gi fra seg markedsandeler, sier Ed Morse, leder for råvareanalyse i Citigroup, til Bloomberg News.

Han fremholder at saudiene frykter at verden vil kunne forbli i et svakt eller bearish marked i en lengre periode.

- I et bear-marked, som de erfarte i 1980-årene, vil de få store problemer med å vinne tilbake markedsandeler de har gitt fra seg, sier Morse.

Russlands energiminister Aleksander Novak uttrykte overraskelse over at det ikke ble noen avtale.

Ledere for Saudi-Arabia, Qatar, Venezuela og Russland - som i februar satte i gang arbeidet for frysing av oljeproduksjonen - ble enige om et avtaleutkast lørdag, men enkelte land endret ifølge Novak sin oppfatning like før toppmøtet påfølgende dag, noe som førte til «hete diskusjoner».

Novak sa på en pressekonferanse etter møtet at «døren ikke er stengt» for en fremtidig avtale, men at «Russland vil ikke være like optimistisk som tidligere».

Qatars energiminister sa at Opec-medlemmer vil holde konsultasjoner seg imellom og med andre produsenter før Opec holder sitt neste ministermøte 2. juni.

- Det faktum at Saudi-Arabia synes å ha blokkert avtalen, er en indikasjon på hvor mye landets oljepolitikk drives av den pågående geopolitiske konflikten med Iran, sier Jason Bordoff, tidligere ansatt i Det hvite hus og direktør i Center on Global Energy Policy ved Columbia University, til Bloomberg News.

Differansen mellom kontrakter i nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI har fra fredag morgen til mandag morgen økt med 35 cent, slik at Brent-premien mandag morgen er på 1,51 dollar per fat.

Amerikansk olje WTI for levering i mai noteres til 38,54 dollar per fat mandag morgen, ned 1,82 dollar fra foregående handelsdag, da kontrakten falt 1,14 dollar til 40,36 dollar per fat.

Da Oslo Børs stengte fredag, lå WTI-prisen på rundt 40,24 dollar per fat.

Nordsjøolje brent for levering i juni  handles for 41,37 dollar per fat mandag morgen, ned 1,73 dollar fra foregående handelsdag, da kontrakten falt 74 cent til 43,10 dollar per fat.

Brent-kontrakten lå på om lag 42,45 dollar pr fat da Oslo Børs stengte fredag.

Brent spot for umiddelbar levering noteres til 41,35 dollar per fat, opp 20 cent fra fredag, da prisen ble svekket med 2,60 dollar til 41,15 dollar per fat.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Asia i dag: Panikk i oljemarkedet – reddes av Kuwait-streik

Dramatikk på overtid i Doha (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Vi kan produsere mer

Se DNtv:
Se trailer: «Where to Invade Next»
01:22
Publisert: