Nordsjøoljen ble mandag ettermiddag handlet til årets høyeste notering. Like etter klokken 16 ble kontrakten for nordsjøolje med levering neste måned, som gjerne blir brukt som referanse for prisen på råolje på verdensbasis, handlet til 43,06 dollar.

Dette er det høyeste nivået siden 7. desember ifjor, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Senere har prisen falt noe tilbake og kontrakten ble i 17-tiden handlet til 42,69 dollar, opp 75 cent for dagen.

Mandagens oppgang kommer etter at prisen steg mer enn fire prosent fredag. 

Møtes i Doha

Markedsaktørene ser blant annet frem mot oljetoppmøtet i Doha i Qatar førstkommende søndag der rundt 15 produsentland både innenfor og utenfor oljekartellet Opec skal forsøke å bli enige om en frys av produksjonen på nivåene fra januar i år.

Nordea Markets knytter fredagens kraftige oppgang i oljeprisen til fornyet håp om en avtale om produksjonsfrys.

Commerzbank skriver at viktige faktorer for oppgangen var rapporter om videre fall i riggtelling og produksjon i USA, noe som kan utgjøre starten på en lengre periode med fall i oljelagrene.

Barclays mener at de fysiske markedene begynner å bli «konstruktive», men påpeker at terminkontrakter viser at markedet ikke er overbevist om tilstramming, og at retningen i oljemarkedet er nøytral i øyeblikket grunnet risikoen forbundet med frys-møtet 17. april.

«Vi venter bedre retningsmoment etter møtet mellom Opec og andre oljeproduserende land, selv om inneværende forventning i markedet er at tiltakene vil ha begrenset effekt fordi produsenter som har potensial til å øke produksjonen ikke viser engasjement», skriver Barclays.

Risiko for nedtur

Commerzbank skriver at de er skeptiske at det vil bli inngått en avtale om produksjonsbegrensninger.

«Dermed er det risiko for priskorreksjon hvis markedet blir skuffet over utfallet av møtet», skriver Commerzbank.

«Forventninger til møtet mellom de største oljeproduserende landene i Doha søndag denne uken vil nok prege stemningen i oljemarkedet, og dermed globale aksjemarkeder, denne uken også», skriver Nordea Markets og viser til at oljeprisen og yenen er gode indikatorer på den generelle risikoappetitten i markedet, da lavere oljepris og sterkere yen som regel går sammen med lavere risikoappetitt, og vice versa.

Les også:
Lavere inntekter utløste millionbonus
Marine Harvest sier opp 500 ansatte i Chile

 

Redaktør: - Vi var redd slaget skulle komme!
Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) i ampert intervju.
06:03
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.