Etter et kraftig oljeprisfall onsdag stabiliserte prisene seg noe på morgenen torsdag. Så stupte oljeprisen nok en gang. 

Følg utviklingen live på DN Investor. 

Brent-olje for umiddelbar levering de siste to dager.
Brent-olje for umiddelbar levering de siste to dager. (Foto: Infront)

De to største oljeprisindeksene i verden, nordsjøoljen Brent og den amerikanske West Texas Intermediate (WTI), faller begge kraftig.

I spot-markedet for umiddelbar levering er Brent-prisen nede under 52 dollar fatet, og WTI-prisen er ned under 50 dollar fatet - ingen av oljeprisene har sett disse nivåene siden desember. 

Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB peker også på de mange tegnene på økt oljeproduksjon - og lagerbygging - i USA som en forklaring på de store utslagene i oljeprisen. Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets mener oljeprisfallet er overraskende, og peker på to ulike muligheter for at prisene kan ha stupt:

  • En rekke nyheter denne uken har ført til økt optimisme for amerikansk skiferoljeproduksjon, som fører til pessimisme i markedet
  • Skepsis til effekten av Opec-kutt, blant annet på grunn av økte oljelagre i USA
Les mer om hvordan oljeprisfallene sprer frykt blant kundene til denne oljeanalytikeren (DN+): - Det har vært mye telefoner fra kunder i dag. Folk er redde og nervøse dnPlus

USA drar ned

De siste ukene og månedene har produksjonsvekst i USA og produksjonskutt i oljekartellet Opec dratt oljeprisen i hver sin retning. Opec-landene, med Saudi-Arabia i spissen, har kuttet produksjonen for å presse prisene, mens amerikanske oljeprodusenter har økt sin produksjon.

Oljekartellet Opec, ledet an av Saudi-Arabia, ble i november enig om å kutte sin samlede oljeproduksjon for å redusere oljeoverskuddet i markedet og presse prisene opp.

Det er flere hendelser denne uken som ha bygget opp under oljepessimismen:

  • Amerikanske oljelagre viste en kraftig økning onsdag kveld
  • Den amerikanske skiferoljeamilliardæren Harold Hamm advarte under en konferanse onsdag mot at amerikanske skiferoljeprodusenter kan «drepe markedet», og en rekke amerikanske skiferoljetoppet har uttalt seg svært optimistisk om skiferoljens fremtid - og sagt Opec bør kutte for å hindre at oljeprisen faller ned på 40-tallet.
  • Det står i kontrast til Saudi-Arabias energiminister Khalid Falihs egne uttalelser. han sa under den samme konferansen denne uken at globale oljelagre faller saktere enn ventet, og åpnet for å forlenge kuttene utover de opprinnelige seks månedene.

Amerikansk oljeproduksjon har økt jevnt og trutt de siste månedene, og det mener Schieldrop er en viktig faktor i markedet.

Bjarne Schieldrop, analysesjef for råvarer i SEB.
Bjarne Schieldrop, analysesjef for råvarer i SEB. (Foto: Carina Johansen)

- Veksten i amerikansk produksjon har vært mye høyere enn det vi ventet, og vi er blant de som er mest bullish på dette. Det er dramatisk med en økning på 35.000 fat per dag per uke om det holder seg, sier Schielrop. Han tror lagrene vil begynne å trekke utover året, men at produksjon og lagerbygg i USA skaper usikkerhet i markedet. 

- Det skaper tvil. Alle begynner å tvilem sier han og viser til at det er en overvekt av veddemål på økt oljepris i finansmarkedene, som gjør at negative prisutslag og lavere forventninger kan påvirke markedet med ekstra kraft.

«Saueflokk»

Siden 2014 har overflod av olje i markedet presset prisene ned. En sterk økning i amerikansk oljeproduksjon, særlig innenfor skiferolje, sendte oljeprisen ned fra 115 dollar fatet sommeren 2015 til under 30 dollar fatet i begynnelsen av 2016.

Økning i lagertall tyder på at det produseres mer enn det etterspørres i markedet, ettersom overskuddsolje sendes til lagring for bruk eller salg på et senere tidspunkt. På samme måte ville fallende oljelagre tyde på at det produseres mindre enn det etterspørres, og dermed presse prisene opp.

Saltvedt mener også at aktører i finansmarkedene bidrar til å forsterke prisutviklingene. 

- Det er litt pussig. Saueflokken går i samme retning når prisen begynner å bevege seg, sier Nordea-analytikeren. 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nuria Espallargas klarte noe få trodde var mulig. Nå har Innovasjon Norge og Næringsdepartementet kåret henne til årets kvinnelige gründer
Nuria Espallargas fra Seram Coatings vant kåringen og en halv million kroner på Technoport, Norges største teknologi- og innovasjonskonferanse, i Trondheim.
03:25
Publisert: