At oljen har stor betydning for norsk økonomi, vet alle.

Men nå har professor Hilde Bjørnland sammen med to kolleger ved Handelshøyskolen BI tatt i bruk nye forskningsmodeller for å studere hvilke ringvirkninger oljesektoren har på norsk økonomi, skriver Dagens Næringsliv.

- Alle næringer har boomet i kjølvannet av oljen, sier Bjørnland til DN.

Børsras
For eksempel vil en halvering av oljeprisen fra dagens nivå på rundt 115 dollar kunne gi et umiddelbart børsfall på 30-40 prosent.

På Samfunnsøkonomenes valutaseminar i dag presenterer Bjørnland foreløpige beregninger, som viser at norsk økonomi er klart mer oljeavhengig enn man tidligere har trodd, og at avhengigheten er blitt større over tid.

Ved en halvering av dagens oljepris, og alt annet likt, vil aktiviteten i fastlandsøkonomien (bnp for fastlands-Norge) i løpet av et år bli redusert med to til tre prosent.

Bjørnland kaller anslagene forsiktige.

Skeptisk
Hun påpeker at også boligbygging og tjenesteyting og finans lever godt på den lønnsomme oljenæringen.

I tillegg får husholdningene glede av oljesektoren ved at lønnsveksten blir presset opp, noe som igjen smitter over på næringer som leverer til privat forbruk.

Beregningene viser at mer enn 40 prosent av svingningene i fastlandsøkonomien kan knyttes til oljeaktiviteten eller til svingninger i oljeprisen.

Bjørnland mener imidlertid at det ikke er noe problem at vi har en produktiv oljesektor, men er skeptisk til at vi bruker så mye oljepenger samtidig som oljesektoren tar så mye plass. Hun peker på at prosessen med avindustrialisering går fortere enn den ellers ville gjort.

I en kronikk i Dagens Næringsliv torsdag skriver Bjørnland at vi bør bestrebe oss på å bli mindre oljeavhengige, slik at vi ikke skyver på alle omstillinger til fremtidige generasjoner.

Les også: - Det har bare forverret seg

Nå snur det for norsk økonomi: Varsler hopp, stopp og propp



<b>Varsler norsk boligboble</b>

- Vi må aldri slutte å bekymre oss for "hollandsk syke"
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.