Hva driver den amerikanske oljeprisen, WTI, opp mot rekordhøye 80 dollar fatet?, spør CNN Money.

Noen kortsiktige faktorer er lette å se. For det første har oljelagrene falt, produksjon av 200.000 fat fra en rørledning i Alaska er stengt ned og det brygger opp til storm i Atlanterhavet.

Men samtidig er oljelagrene fortsatt over snittet hittil i år, og USA har sett en rekke svake makrotall de seneste ukene. Noen av dem så svake at nesten samtlige analytikere venter at den amerikanske sentralbanken kommer til å kutte renten på rentemøtet neste tirsdag.

Legger man til at kjøresesong i USA nå går mot slutten, kan det se ut som et mysterium hvorfor oljeprisen idag er åtte ganger høyere enn på slutten av 1990-tallet.

Fundamentale drivere
Ifølge ekspertene skyldes de høye prisene de fundamentale forholdene i bransjen.

For det første kan man se på lagrene. Lagertallene falt 7,1 millioner fat forrige uke, og det har vært bekymring for at Opecs produksjonskutt fra tidligere i år og økende oljeetterspørsel har tømt lagrene verden over.

Selv om lagrene nå er over årssnittet, er de fortsatt under lagrene i fjor. I tillegg ser man at det faktisk er den kommende vintersesongen som vanligvis opplever den største etterspørselen etter olje på grunn av oppvarming.

Ikke villt høye
- Oljelagrene er ikke villt høye lenger. I tillegg er oppvarmingssesongen foran oss, sier analytiker Antoine Halff i energianalysebyrået Fimat i New York til CNN Money.

En annen faktor som driver opp prisene er fornyet tillit til at de økononimiske markedene har stabilisert seg etter uroen i kredittmarkedene i august.

- Basert på økonomien, tror jeg at etterspørselsveksten kommer til å være lavere enn folk tror, sier Halff, som venter at oljeprisen vil ligge på 73 dollar fatet i fjerde kvartal.

Ikke bare USA
Til slutt er det heller ikke slik at USA er alene om å påvirke oljeprisen.

- Olje er et globalt marked, og vi har fortsatt sterk vekst i utlandet, sier Brian Hicks i Global Resources Fund i U.S. Global Investors.

Han trekker i tillegg frem en fallende dollarkurs, som oljeprisen er oppgitt i, har presset prisene opp.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.