Miljøvernere benyttet anledningen til å markere sin motstand mot oljesand da Statoil holdt sin generalforsamling. Ikke uventet fikk de et massivt flertall mot seg.

Under generalforsamlingen onsdag kveld ble det fremmet et forslag om at Statoil må trekke seg ut av sine kontroversielle investeringer i utvinning av oljesand i Alberta i Canada.

Miljøorganisasjonene WWF og Greenpeace har begge sikret seg aksjeposter i selskapet for å kunne markere sin motstand. Men også andre aksjonærer støtter miljøinitiativet, deriblant Storebrand, svenske Folksam og amerikanske Boston Common Asset Management.

Forslaget om å trekke Statoil ut av tjæresand fikk støtte fra 5,37 milliarder aksjekroner, mens forslaget om at Statoil ikke skal bore i isfylte farvann fikk støtte fra nesten 3,56 milliarder kroner.

Det utgjør likevel bare en svinnende liten andel av aksjonærene, henholdsvis 1,7 og 1,1 prosent av den samlede aksjekapitalen, som er på rundt 320 milliarder.

Lite mindretall

Greenpeace mener likevel at motstanden på generalforsamlingen er et viktig signal.

– Det blir tydeligere og tydeligere at investorene i Statoil anser tjæresand i Canada og oljeboring i Arktis som for risikable investeringer. Nye Statoil tvinger seg fram, og Helge Lund må være en ansvarlig konsernsjef og endre kurs, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge i en kommentar til NTB.

På vei inn til generalforsamlingen forsvarte konsernsjef Helge Lund satsingen på oljesand.

– Vi har klare og ambisiøse målsettinger for mer miljøvennlig drift, sa han ifølge Stavanger Aftenblad.

Staten holder seg unna

Regjeringen har fullt og helt overlatt til styret i Statoil å ta beslutningene.

Miljøpartiet De Grønnes stortingsrepresentant Rasmus Hansson er blant dem som vil ha slutt på dette. Han har fremmet et forslag i Stortinget hvor han krever at staten, som hovedaksjonær, må «bruke sin rett til å instruere Statoils styre til å trekke selskapet ut av canadisk tjæresandutvinning».

Ifølge Hansson selv er det nå reell mulighet for at forslaget kan få flertall.

– Arbeiderpartiet er på gli, og da ryker flertallet for Statoils tjæresand-eventyr, sier han.

Tror på seier

Også WWF har tro på seier.

– Staten som eier bør gjøre pinen kort og gjøre det klart for Statoil-ledelsen hvilken vei dette går, sier WWFs fagsjef Arild Skedsmo.

Han mener det uansett bare er et spørsmål om tid før Statoil blir tvunget til å trekke seg ut av investeringene.

– Finansbransjen er for alvor i ferd med å oppdage at kampen mot klimaendringene kommer til å forandre verdens energimarkeder fullstendig, hevder Skedsmo.

Aksjonærer sier nei

Budskapet gir gjenklang hos investeringsselskapet Boston Common Asset Management.

I et brev til Statoil som er signert av i alt 36 investorer, skriver Boston Common Asset Management ifølge Stavanger Aftenblad at investorgruppen er «bekymret for mulige økonomiske og omdømmemessige risikoer knyttet til selskapets investeringer i canadisk oljesand».

Brevet viser at miljøbevegelsens krav ikke er ekstreme, mener Greenpeace.

Rekordutbytte

På generalforsamlingen skulle aksjonærene også vedta utbetalinger til seg selv på 33,8 milliarder kroner.

Ifølge Stavanger Aftenblad øker aksjeutbyttet med 11 milliarder fra 2013. Selskapet har samtidig kuttet 1.258 stillinger siden i fjor.

Fagforeningene kaller utbyttefesten en feiring med bismak.

Årsregnskap og årsberetning for Statoil ASA og for konsernet for 2013 ble godkjent, og det utdeles et utbytte på 7,00 kroner per aksje. Utbyttet tilfaller selskapets aksjeeiere per 14. mai 2014, opplyses det i en melding onsdag kveld.

Generalforsamlingen ga styret fullmakt til å implementere kvartalsvise utbyttebetalinger fra 1. kvartal 2014, Styret har vedtatt at det utdeles et interimsutbytte for 1. kvartal 2014 på 1,80 kroner per aksje, forutsatt at det foreligger en godkjent registrering av fullmakten i Brønnøysundregistrene.

Olaug Svarva (leder), Tom Rathke og Elisabeth Berge ble gjenvalgt, og Tone Lunde Bakker ble nyvalgt, som medlemmer av valgkomiteen fram til ordinær generalforsamling i 2016. Johan A. Alstad ble gjenvalgt som personlig varamedlem for Elisabeth Berge for samme perioden.

Som medlemmer av bedriftsforsamlingen ble valgt for perioden frem til ordinær generalforsamling i 2016:
Olaug Svarva (innstilles som leder til bedriftsforsamlingens valg) (gjenvalg), Idar Kreutzer (innstilles som nestleder til bedriftsforsamlingens valg) (gjenvalg), Karin Aslaksen (gjenvalg), Greger Mannsverk (gjenvalg), Steinar Olsen (gjenvalg), Ingvald Strømmen (gjenvalg), Rune Bjerke (gjenvalg), Siri Kalvig (gjenvalg), Barbro Hætta (gjenvalg), Terje Venold (nyvalg), Tone Lunde Bakker (nyvalg) og Kjersti Kleven (nyvalg).

 

Les også:

Thon tok ut 576.896.498 fra kontoen

Hun er Norges mektigste kvinne  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.