StatoilHydro var det mest omsatt selskapet med 1.538 millioner kroner.

Aksjen steg 2,4 på kraftig oppgang i oljeprisen det seneste døgnet. Både WTI- og Brent-frontkontraktene satte nye rekorder fredag.

Mener StatoilHydro er underpriset
Credit Suisse mener de store oljeselskapene fortsatt er underpriset. Aksjene gir rimelig utbytteavkastning, med rom for vekst, samtidig som multiplene er rimelige. Stigende oljepriser gir et godt grunnlag for de store oljeselskapene, men Credit Suisse viser også til at dette er nødvendig for å motvirke stigende kostnader og redusert inntjening i nedstrømsegmentet.

Credit Suisse er svært positive til StatoilHydro og trekker frem aksjen som et av de med størst potensiell oppside. 12 måneders kursmål settes til 243,70 kroner, hvilket gir en oppside på rundt 38 prosent.

StatoilHydro-aksjen sluttet på 177,00 kroner.

Finanstrøbbel preger DnB Nor
Freddie Mac og Fannie Mae er de to viktigste finansieringskildene for amerikanske boliglån. Skulle et eller begge selskapene kollapse vil det få dramatiske konsekvenser for finanssektoren, boligmarkedet og hele den amerikanske økonomien.

Hele denne uken har det blitt spekulert i om de to boliglånsinstitusjonene, som er opprettet og støttet av amerikanske myndigheter, har evne til å reise ny kapital. Begge selskapene venter å gå på nye tap i forbindelse med kollapsen i det amerikanske boligmarkedet.

Torsdag skrev Wall Street Journal at Det hvite hus har hatt samtaler om hva man skal gjøre ved en eventuell kollaps. Foreløpig har ingen fra regjeringen sagt offentlig hva man tenker å gjøre i en slik situasjon.

I går forsvarte imidlertid finansminister Hank Paulson Freddie Mac og Fannie Mae i et innlegg i en høring i Representantenes hus. Han hevdet at tilsynsmyndighetene fortsatt mener at de to selskapene har tilstrekkelig kapital.

I dag spekuleres det i at regjeringen kommer til å ta over de to selskapene dersom det er fare for kollaps. Finansminister Henry Paulson sier ifølge CNBC i dag at det ikke er akutelt å overta ett eller begge selskapene.

Ifølge Bloomberg News sier Paulson at fokus nå er å støtte de to boliglånsinstitusjonene i sin nåværende form.

I markedet råder likevel frykten.

Freddie Mac faller 47,4 prosent, mens Fannie Mae faller 44,90 prosent.

Her hjemme falt DnB Nor 3,34 prosent til 60,80 kroner.

Orkla faller, analytikerne positive
Orkla var blant aksjene som falt fredag, på tross av REC positiv utvikling for REC.

Selskapets REC-eksponering og økte råvarekostnader og generell kostnadsinflasjon er blant faktorene som har sendt aksjen ned rundt 40 prosent hittil i år. Kursfallet gjør at analytikerkorpset fortsatt er positive til aksjen og ifølge Bloomberg News har 12 av 13 analytikere kjøpsanbefalinger på aksjen, og det gjennomsnittlige kursmålet ligger 40 prosent over fredagens kurs.

Kaupthing kuttet tidligere denne uken kursmålet på aksjen fra 70 til 69 kroner, men opprettholdt sin neutral-anbefaling, ifølge Bloomberg News. Orkla falt 2,4 prosent til 62,30 kroner, omsatt for 292 millioner kroner.

Hydro mistet farten
Norsk-Hydro steg friskt tidlig i dag og var oppe over tre prosent, og analytikere var svært positive til aksjen etter rekordhøy aluminiumspris. Likevel snudde aksjen brått og endte ned 1,96 prosent til 75 kroner.

Les også: - Hydro skal opp

Les også: Kina-sjokk for Hydro

Tandberg Data fosser frem
Tandberg Data ble dagens vinner, etter at selskapet nå venter positive resultater i 2008 og god ordreinngang.

Les også: Tandberg Data høyner listen

Aksjen steg 12,24 prosent til 1,65 kroner. Så langt i år har aksjen likevel falt 99,4 prosent.

Spreke takter for oljeprisen
Oljeprisen tok frem syvmilsstøvlene og steg mer enn fire dollar på få minutter torsdag kveld.

Trøbbel i Nigeria, trusler om produksjonsstans i Brasil og israelske militærøvelser skapte bekymring fredag.

Les også: Jagerfly-rykter fyrer opp oljeprisen

Oljeprisen forsetter dermed å bykse i været, til priser på over 147 dollar fatet.

Oslo Børs Hovedindeks falt 0,16 prosent til 432,62 poeng.Følg hovedindeksen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.