Denne uken feirer DNV GL, tidligere kjent som Det norske veritas, sitt eget 150-årsjubileum med brask og bram. Til helgen samles 4000 ansatte til fest, og feiringen kommer på om lag 50 millioner kroner, ifølge Budstikka.no.

Mandag arrangerte jubilanten en rundebordskonferanse om bærekraftig næringsliv, der klimaendringer stod sentralt. DNV GLs konsernsjef Henrik O. Madsen mener olje vil spille en stor rolle i lang tid fremover. Men denne må utvinnes på den mest miljøvennlige måten mulig, og da finnes det bedre alternativer enn oljesand, sier han.

- Når man investerer i olje og gass skal man gjøre det på en måte som gir minst mulig utslipp, og der vet vi at Statoil er god relativt til andre selskaper. Men oljesandutvinning krever mye energi og det gir store utslipp.

- Burde Statoil prioritert annerledes?

- Ja, når man ser på det utenfra kan man si at de kanskje kunne fått til samme produksjon andre steder med mindre utslipp, sier Madsen.

Vil redusere utslipp

- Med en voksende verdensbefolkning og økt energibehov vil det være nødvendig med ressursene fra oljesand i flere tiår fremover, sier kommunikasjonssjef Knut Rostad i Statoil.

- Statoil har lansert en ambisiøs plan for å redusere utslipp fra oljesand med 25 prosent innen 2020 og 40 prosent innen 2025. Vi har identifisert og tatt i bruk flere teknologier som skal bidra til å ta utslippene ytterligere ned og har en eget forskningsenhet som jobber målrettet med dette. Statoils oljesand-produksjon på rundt 15.000 fat per dag (2013) utgjør mindre enn 1 prosent av Statoils totale produksjon, sier han.

Oljefondet bør slå to fluer i en smekk

Tidligere JP Morgan-direktør John Fullerton var blant dem som talte for et mer bærekraftig finanssystem under DNVs jubileum. Til DN sier Fullerton at Norge burde bruke oljefondet til å bidra til utvikling av grønn teknologi. DNV-sjef Madsen er enig.

- Oljefondet skal tenke på avkastning. Men noen av de beste investeringene i dag er i bærekraftteknologi. Så fra et investeringshensyn er det smart, og man slår to fluer i en smekk, sier Madsen.

For verden kan ikke fortsette slik den fungerer i dag, mener han.

- Man kan ikke ha ubegrenset vekst på en begrenset planet. Det vi har opplevd til nå kan ikke fortsette, sier han.

- Konkret betyr det at verden har noen grenser. Overgår man dem, så er ikke kloden levedyktig lenger. Vi får flere og flere ekstremhendeleser. Hvis ikke dette stopper på et fornuftig nivå kan det gå helt galt. Jordkloden kan overleve, men menneskeheten vil ha store problemer med å overleve de neste 200-300 år, sier Madsen, som frykter krig og konflikt som følge av klimaendringene.

- Mange vil ha mulighet til å tilpasse seg, men nok en gang er det de fattige som ikke har mulighet til å tilpasse seg. På et eller annet tidspunkt skaper det så mye sinne at man ikke vil klare å styre verden. Det kan føre til store folkevandringer, krig og revolusjon, sier Madsen.

Verden trenger olje

- Er det ikke et paradoks at DNV, som har oljeindustrien som en viktig kunde, taler for bærekraft og miljø?

- Nei, det mener jeg ikke. Vi tror gass er viktig for fremtiden. Vind og sol kan ikke ta over på kort sikt, så vi trenger gass i mange år fremover, fordi den slipper ut minst CO2 av de fossile energikildene, sier Madsen.

- Når det gjelder olje, så er utrolig mange produkter som plastikk, tekstiler, maling basert på dette, og slik vil det være i veldig mange år, fortsetter han.

- Det er veldig sort/hvitt å si at verden ikke trenger olje, det er helt feil. Det vi prøver å bidra til er at man ikke skal bruke olje i transportsektoren. Der har vi en visjon om å hjelpe verden til at tungtransport, altså skip, lastebiler og tog, kan drives av gass og strøm fra fornybare energikilder, sier Madsen.

- Mener du Norge må la noe av oljen ligge i bakken dersom vi ikke skal skape for store klimaendringer?

- Nei, det tror jeg ikke. Jo flere mennesker som kommer inn i middelklassen, jo større blir behovet for oljebaserte produkter. Men jeg håper at verden kan bli enig om at vi ikke bruker det i transportsektoren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.