Senterpartiet er ikke et spesielt stort parti. De siste månedene har det ligget ganske stabilt på omkring fem prosent i oppslutning på målingene. Men det er tydeligvis stort nok til at det kan romme betydelige meningsforskjeller.

Stortingets energi- og miljøkomité har vært på reise til Canada for blant annet å få mer informasjon om oljesand, der Statoil er involvert. Komiteen ledes av Sps Erling Sande. Han var skeptisk til Statoils oljesandprosjekt før han reiste. Og han ble ikke omvendt på turen.

«Statoil bør selge seg ut av oljesandprosjektet sitt i Canada,» slår han fast på sin blogg.

Sande begrunner det med at oljesandproduksjon gir høyere utslipp av CO2 enn produksjon fra Nordsjøen. Han viser også til at Canada har trukket seg fra Kyotoavtalen fordi landet ligger an til å slippe ut langt mer enn det forpliktet seg til i avtalen. Han mener Statoils investering har bidratt til det.

Ifjor høst var Sandes partifelle olje- og energiminister Ola Borten Moe på besøk i Canada. Han kom hjem med en annen konklusjon. For det første gikk han til angrep på EU-kommisjonen, som vil klassifisere drivstoff fra oljesand som mer skittent enn annet drivstoff. For det andre ville han slett ikke komme med noen oppfordring til Statoil om hva selskapet bør eller ikke bør gjøre i Canada.

«Det er ikke min oppgave å si ja eller nei til oljesand eller til om Statoil skal være engasjert i denne virksomheten», sa Borten Moe.

Selv om han ikke ville blande seg inn i Statoil-styrets strategivalg, gikk han et stykke i å forsvare virksomheten ved å si – som et ekko av Statoil – at «Poenget mitt er at vi ikke kommer utenom fossile energibærere når fremtidens energibehov skal dekkes».

Spriket mellom Sande og Borten Moe er så stort at de burde stille opp til duell i Dagsnytt 18.

Sps fremste energi- og miljøpolitiker på Stortinget mener altså at staten skal bruke sitt eierskap i Statoil som forsøk på å styre klimapolitikken i Canada. Kanskje han har lært eierskapspolitikk av hvordan den utøves av næringsminister Trond Giske. Heldigvis har Borten Moe en ryddigere tilnærming.

Sande har rett i at Canada er en bremsekloss i internasjonalt klimaarbeid. Norge bør påpeke det. Men Statoil er ikke et klimapolitisk virkemiddel for staten. Statoil er et oljeselskap.

Les også: Oljesand splitter Senterpartiet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.